DJUPSKOLEN er ikke lett å forklare. Må oppleves.
Kikk på underlige kortfilmer (øverst til høyre) så fatter du noe av budskap og tankegang.
Erfaring etter tre skoleår: Bortimot 100% (!) fornøyde tankebanereisende J.

 

EN EPOKE ER OVER. MED VERDIGHET OG GLEDE :)  

Jeg skal ikke skrive mye nå. Mest TAKKE.

Etter 4 skoleår, 31 D-dager (så og si alle i solskinn :), med 1070 solgte plasser til ca 450 ulike reisende (hvorav 70 tildelt med Dykkersertifikat for minst 5 D-dager/år), og 45 ulike & unike tankebaneførere - fra Ole Paus, som åpnet det hele 10. sept. 2009 (og som på denne siste skoledagen ble presentert i Aftenposten med platetrilogien "Avslutningen" (!! til terningkast 6 :) - til Inge Eidsvåg, som fikk avslutte den stolte rekka som den eneste på menyen alle fire årene; så ble det en helt eventyrlig historie. Ikke minst når Djupskolen tilsammen har gitt over 900.000 til veldedige prosjekter, i all hovedsak til Plan og våre forlengede Lucky Næroset helseprosjekter i Sierra Leone.

TAKK til alle gledesfylte tankebanereisende som gjorde dette mulig.  TAKK til tankebaneførerne - de fleste Norges desidert fremste på sitt område! - for snille honorarer. TAKK til kone Gro for uvurderlig hjelp med alt det praktiske før, under og etter d-dagene (og for 2500 ferske rundstykker til frokostene :). TAKK til døtrene Hanne og Marianne (og visesanger Ole Kristian Thomassen ved noen anledninger) for flott sang og hjelp med servering, vertskap og orden. TAKK til Lucky Mat (Natrudstilen Kafé, Sjusjøen) for utmerket lunsj alle dager. Ja. . .  takk til uskolert rektor også, for utholdenhet og 31 forestillingslignende foredrag :).    

 

En svært glad og stolt Britt Godtlund (Jentene på Hjørnet, Kongsvinger) kunne endelig ta i mot og beskue sitt vel fortjente dykkersertifikat :)  Åse Frafjord Johnson berørte alle med sin váre og vakre historie og tegninger om savnet av mannen Ivar, om notisboka og sine tre nøkkelord VILLE, VELGE, VÅGE. Tusen takk, Åse, for påminnelsen om at Livet lever.  Inge Eidsvåg tar i mot den siste takk fra rektor HC, etter nok en gnistrende, vetalende og energisk forestilling som ingen gjør ham etter. Denne gang om forundrende tankevekkere omkring det å eldes, å bli gammel, være "senior", komme i "honnøralderen" - eller hva vi kaller dette helt naturlige fenomen... Takk for din store raushet, Inge. Ingen har bidratt så mye som deg disse årene, herunder også som min nærmeste samtalepartner underveis.  

 

Djupskolens superveteran Nr. 1: Rune Andersson fra Moelv (tittel: slagferdig), hinket seg fram og takket av rektor med "sluttpakke". Rune har deltatt - som den eneste - alle disse fire årene (!) og bidratt med flere slående tekstplakater og mange blomsterbuketter. INGEN er som deg, Rune! TAKK! //  HC fikk denne gang også lokket sin aller beste halvdel (men hvilken ...?!) Gro fram på scenekanten - for en samstemt TAKK til for alle gode møter med så fantastisk mange FLOTTE mennesker disse årene!  // - og helt til slutt et foto av vesle Hedda født 11. juni 2010, altså unnfanget bare noen uker før første D-dagen og siden deltatt med ujevne mellomrom de fleste dagene disse årene - først i magen - så som vilter og våken jentunge i U9verset. Her heiser hun flagget sammen med'n bæssfar her på Medlien gård søndagen etterpå i anledning konfirmasjonsselskap her. Et fint symbol på framtida - de unge som vi eldre må flagge for :)

T A K K  F O R   A L T !  

En epoke er over men ingenting er slutt. Det bare fortsetter på en annen måte  (H-tse :)

PS! .... kanskje vil det bli arrangert et par enkeltstående D-dager i 2014 . . .  la oss se . . . .  :)

 

30. mai 2013: DJUPSKOLENS ALLER SISTE D-DAG  

Som annonsert i lang tid; torsdag den 30. mai 2013 skrives siste kapittel i historien om Djupskolen i nåværende form. Ja, jeg skriver det slik - klok av erfaring. For kanskje kan det oppstå en annen versjon .... - helt sikkert ikke som dagens; 8 unike D-dager som et samlet skoleår - sett i sammenheng og solgt i sammenheng. Denne modellen er svært tidkrevende å produsere, administrere, selge og gjennomføre - og som et humanitært prosjekt der arrangør kun får dekket påløpte kostnader, så er det begrenset hva jeg har kraft til så lenge jeg også er alene i U8 (foruten gratishjelp av kona Gro til fakturering og kjøkkentjeneste/vertinnejobb). 

Men først: Årets D-8, den 31. i rekken siden oppstarten sept 2009, blir en strålende finale! :)  I tillegg til årets førstereisende tankebanefører Åse Frafjord Johnsen (jada, søster til Hilde, men med en helt annen historie) vil Inge Eidsvåg runde det hele av. Inge er den eneste som har deltatt i alle fire årene, - ikke uten grunn. INGEN kan gå uberørt ut av rommet etter et møte med hitraværingen, læreren, forfatteren, Nansenskolerektor og -lektoren, prisvinneren (særskilt for sitt arbeide med dialog, konfliktløsninger, menneskerettigheter og demokrati) og menneskekjenneren Inge Eidsåg.    NB! Pga et større forfall fra ei gruppe er det nå plutselig 5-6 plasser ledig denne dagen. Så er du av dem som har tenkt at "jeg skulle vært på Djupskolen!" - - - så er siste sjanse i denne formen garantert nå.

"Pardama" til Inge Eidsvåg blir denne gang unike Åse Frajord Johnsen.  Hør historien om ei notisbok og hvordan hun skrev, tegnet og malte seg ut av sorgen etter ektemannen Ivars død. Læreren Åse fikk ny lærdom som nå er blitt verktøy for å takle endringer og snu negative sirkler. Jeg har vært så helig å treffe henne i hjembyen Stavanger og kan bare si; gled dere! :) Se gjerne mer her: www.liveter.no

Høyt oppe i U9verset! 

Nok en superb D-dag på Djupskolen er historie. Nok en gang ble forsamlingen grepet av Kathrine Aspaas åpenhet om sitt eget forhold til sårbarheten, rausheten og omtanken; den nye effektiviteten, som hun kaller det - glitrende beskrevet i boka Raushetens tid. Nok en gang kokte det oppunder taket da den magiskmusiske medisinmann Audun Myskja tok av med gitar og t-y-d-e-l-i-g rymisk sanglek og diagonal hjernekassehopping :)  Jeg forsøker ikke å gjengi budskapene, til det var de for mange, for rike og for visuelle.  Det er bare ett å melde: Synd på alle som ikke fikk vært i det smekkfulle U9verset.  Nå er det kun to D-dager igjen: se i margen til høyre og meld deg på (vi tar inn noen ekstra nå siden det blir SLUTT etter mai-dagen

Se denne filmen og bli i godt humør :))

Fra Lundquist til Kathrine Aspaas & Audun Myskja

Beklager på det sterkeste at fotos og tekst fra forrige D-dag ikke har blitt tilgjengeliggjort; det skal bli gjort men pga arbeidspress er jeg kommet litt "på hæla" her :)  Kan bare kort melde at det ble en KJEMPEDAG hvor menneskekjenner Torleif Lundquist holdt de tankebanereisende på tå hev hele dagen.

Nå trenger jeg å få minnet leserne på at årets sjette D-dag - 14. mars - deles mellom Kathrine Aspaas og Audun Myskja; et par som kjenner og beundrer hverandre såpass at jeg vet at den ene vil løfte den andre denne dagen. Om du skulle være interessert: Det er dessverre HELT fullbooket (venteliste, for første gang på Djupskolen :). For dagens timeprogram: klikk på timeplanen i T-kartet øverst.

Kathrine skapte stor glede sist skoleår. Journalist og siviløkonom, tidl. kommentator i Aftenposten, nå mest skribent, foredragsholder, musiker og menneske med skarp hjerne og bare godt på hjertet. Brobygger Kathrine beveger oss mot menneskesamfunnet og "Raushetens tid” (ref.fersk bok av samme navn med strålende anmeldelser   www.aspaasmedia.com.  

Audun – for tredje gang på Djupskolen etter fantastisk respons. Lege og musisk medisinmann med særegne evner til å løfte og lytte til mennesker for bedre helse på alle nivåer.   www.livshjelp.no

Håp for dagen: Du bestemmer deg for å passere ei ny bro i livet – og komme andre i møte  

LIV KAN DØ - KRAFT KAN LEVES - - - HUMOR ER MER....

Heldagen med Jon Schau 17. januar ble akkurat så mangfoldig, djup og levende som man kan forvente av denne forunderlige mannen... I sin tredje tankebanereise på Djupskolen tok han oss med i tankevekkende fabuleringer om NOE (om å ville være noe....) - via INGENTING (hva er det...?) til VIRKELIGHETEN (hvem kjenner den...?). Helt typisk Jon - for å behandle dagens tema; å bøye verbet To be (I am, you are...). TAKK Jon, for all åpenhet og ærlighet du har brakt inn i Djupskolen disse årene.


HC innledet dagen med sine krusedulltanker omkring samme tema, men vinklet spesielt mot siste dagers opplevelser rundt det plutselige og tragiske dødsfallet til revykollega Sveinung Kveli (Lierne/Namsos). Han tok sitt liv i mørket helt uten at noen av hans nærmeste ante hvilke tanker han slet med. "Vi trodde vi kjente ham, men he was en annen...".

Både Jon S og Sveinung K er blitt kåret som Norges morsomste; som stand-up- og revyartist. Den førstnevnte har allerede vært erklært død to ganger men utstråler fortsatt kraft som få. Sveinung kommer aldri tilbake men skrev i sitt avskjedsbrev at han vil gi oss styrke fra Himmelen. HC halvtime hedret Sveinung på en verdig - men også på et humørfylt vis. Med tillatelse fra Sveinungs "åndsbror"; Sigmund Kveli (også medforfatter), ble framført den usedvanlig morsomme monologen "Jakt" fra Revyfestivalen på Høylandet - en av mange vinnernummer fra Norges ukronede "amatørrevykonge". HC tente Sveinungs lys som brant for oss alle hele dagen. Takk - og fred over minnet.  Du er fortsatt med oss.

 

STATUS LEDIGE PLASSER 2012-2013

 

Slik er status for årets D-dager (NB! Justeres ikke daglig så ikke ta alle tall for god djupvannsfisk :)  Hver D-dag tar i mot 44 tankebanereisende.

  D-7 (18. april):  FULLT  D-7 (30. mai): FULLT    

Dermed har vi, for alle årets 7 D-dager, 98 % belegg og solid overskudd til våre veldedige PLAN-prosjekter. NB! Oftest kommer det forfall når det nærmer seg så meld deg på venteliste til D-dager du ønsker sterkt. Og ved spes behov kan vi ta inn noen ekstra reisende. Så - selv om det står FULLT - kan du kanskje få sitte på fanget :)! UTSOLGT = mer enn FULLT :)

SISTE NYTT: Inge Eidsvåg setter punktum 30. mai!

Gert Ohlsson måtte kaste inn håndkleet tilpga politisk oppdrag i Värmland. Det åpnet muligheten for å få med Inge Eidsvåg i år også (han er den eneste som har vært med alle tre år tidlgere, - ikke uten grunn! men ba om "permisjon" både på Nanseskolen og Djupskolen for å skrive ny bok). Nyheten ble bekjentgjort til tidligere tankebanereisende i går, dermed melde Familiens Hus i Askim umiddelbart på 11 stk! De var her i november også - moro:).Dermed er kun 2 plasser ledig på D8, 30. mai. Se komplett status litt nedenfor her. Velkommen!

NB! Inges tema hentes direkte fra boka han jobber med nå: Men livet lever! Tanker om aldringens forunderligheter, vemod og gleder. Og i tillegg får vi møte Åse Frafjord Johnsson :)) 

  MERK: Med enhver påmelding nå gir prispenga så og si direkte til vårt PLAN-prosjekt 

EN EPOKE NÆRMER SEG SLUTTEN - VIL DU HA VÆRT EN AV DE MANGE HUNDRE SOM HAR GÅTT DJUPSKOLEN? - da er tida inne NÅ :)

Da er valget tatt. Skoleåret 2012-2013 blir historiens fjerde og aller siste for DJUPSKOLEN. Alt har sin tid og etter en så fenomenal epoke fra fantasien ble virkelighet høsten 2009, er tida inne for å lande. Bedre å gi seg mens man er på topp enn å slite seg ut på å trasse så lenge at man blir lei. Dette året blir nok ei gledeshistorie uten like, og det er med stolthet jeg fortsatt kan by på ei superrekke tankebaneførere - og enda noen ledige plasser også i de gjenstående D-dagene (se status nedenfor - oppdateres ukentlig). I dag har jeg spilt inn en siste film; den bør du se - her

  uskolert rektor HC har nettopp tatt en viktig beslutning..... Se fillmen

BEGEISTREDE BESTEFEDRE BYGGET BRO

Årets D-dag 3 ble som annonsert: Du gis grunnlag for glede og begeistring som gir deg to år ekstra levetid, - om du følger råd, tanker og innspill som bølget gjennom U9verset. Etter krusedullstund med rektor HC (- og bæssfar, med to barnebarn tilstede), som ga uiike latterlige eksempler på humor og begeistring fra sin verden, brakte lege og begeistrings-kunstner (og bestefar) fra Bamble - Magnar Kleiven - krusedullen videre som bare han gjør det, - før professor emeritus og eksiltrønder fra Askøy ved Bergen, Sven Svebak hevet stemningen enda et hakk og landet med sine 7 spillekort for Livet - seks av dem har du fått uten å kunne velge: 1) Genene 2) Foreldrene 3) Stedet m/lokalkulturen 4) Tidsepoken 5) Hastigheren på klokka 6) Tilfeldighetene på din vei  - og den sjuende: Dine egne valg!  Og som bestefar Svebak sa; det er humoren du trenger for å kunne håndtere denne kompleksiteten :). Fortjent BegeistRing ble tildelt professoren, begeistringslegen har sjølsagt fått den for lengst. Derfor ble det Hannes egenhendige Naturens Hjerte i stedet. 

   NESTE: Jon Schau med heldag den 17. januar - enn så lenge noen ledige plasser.  GOD FØRJUL fra Landet for undring og fantasi!

.

Foto: Anette Svendsen (Rødknappen barnehage, Stavanger)

Den 25. D-dagen ble så djup og høy som vi kunne drømme om

Det ble en storartet dag med Øystein og Marie (ja, men blir fort på fornavn med mennesker av slikt format). Gjenhør med kjente og kjære låter kombinert med oppløftende, humørfylte og personlige historier og opplevelser fra et liv hvor ånd og sjeleliv er sentrale verdier og virkeligheter. Sjelden har U9verset vært fylt med så kraftfull energi og gode bølger - ikke minst takket være særdeles innlevelsesrike og levende tankebanereisende. STOR TAKK til dere begge for hva dere formidler - og står for. Med glimt i øyet :)))   >>  pga teknsik trøbbel har jeg ikke fått fatt i bildene som ble tatt - - så forestill dere så lenge...! :)

Øystein Dolmen & Marie Bergman i samme U9vers :)  

Det er 13. september i dag og her skulle vi hatt et fullt U9vers med thorenfeldte plaggianere her, men av krusedulliske årsaker måtte dessverre dagen forbigå i stillhet. Dermed skal vi heller se fram til den nye åpningsdagen: 18. oktober.  

Denne dagen blir U9verset fylt med musisk stemme- og livskraft!

Dette blir stort! På samme dag, samme sted, i samme ånd møter du to av Skandinavias store musiske navn, hver på sin måte, med helt ulike karrierer – men nå nærmere hverandre enn de fleste. Begge har gjennom livet gjort viktige valg – utenfor rette linjer og firkanter – men med stor trygghet i seg selv.

Marie Bergman –En av Skandinavias mest kjære artister og kjente stemme, ledsaget av sin gitar. Du glemmer aldri denne :) Nå også som gledesskapende kursholder i livsperspektiv og helhetsinnsikt, om hvordan alt og alle henger sammen. Lekende, legende, leende, lindrende og varm. Besøk henne her

”Det er aldri for sent att få en lyckelig röst"     


Øystein Dolmen – trønderen som er så mye mer enn gamle, gode, tullete Knutsen. Men Øystein har beholdt den samme lekenheten, fantasien og gladskapen med mange tanker om hva livet består av. Denne gang i dialog med HC, krydret med gitar og sang – og historier fra et utrulig liv. I nær slekt med Marie på mer enn den musiskesiden. Øystein gjester U9verset for tredje gang, Marie debuterer - måtte det bli mange flere J

Sist sett på TV i Hver gang vi møtes - se denne med Winnie :)

KLIKK NED - KIKK INN og DUKK NED :) 

Siste nytt: Øystein Dolmen bekreftes 100% (18. okt). Du verden for en gjeng vi har i vente:). Og HER er den eneste pdf'n du trenger: Her gjør du dine valg ig sikrer deg plass, Ikke nøl med reservasjoner.

NÅ ER DEN HER: GULLREKKA FOR DJUPSKOLENS ÅR 4 

Det tok sin tid å få alle viltre brikker på plass (og enda mangler et par), men herved kan presenteres 14 navn med helt unike kvaliteter og historier. Ja, spørs om det ikke er den mest lovende samlinga i skolens historie så langt :). Oppstart torsdag 13. september - deretter én torsdag i måneden fram til finale mai 2013. Klikk her og få opp invitasjonen med alle tankebaneførerne, datoer, tema, billettyper, priser og annet praktisk. Mye finnes også i T-banekartet over og via spalten helt til høyre på sida.

- kun halvparten av de 14 tankebaneførerne du kan møte i kommende skoleår. Ingen skole kan by på maken rekke som den du ser i spalten til høyre på sida :)  INTERESSERT I PLASS? Trykk på Hvordan komme inn på T-banekartet over. Velg mellom enkeltdykk (valgfrie D-dager), djupdykker (velger 5 av 8 og får dykkersertifikat) eller pakkereise (8 klipp du kan dele med kollegaer/venner på valgfrie dager. De mest populære går unna først, så ikke nøl med å reservere. Salget starter NÅ (14. juni).   

FENOMENAL FINALE!

D-dagen med Ingvard (og Rhoda) Wilhelmsen ble kanskje .... eller; trolig! ... av de aller mest latterfulle OG tankevekkende så langt (den 24. i rekken over tre år). Karakter SÆRDELES på alle møter. Maken til kombinasjon humor, historier og reelle, vettue tankevekkere har jeg vel aldri opplevd. 50 tankebanereisende (sprengfullt U9vers) fikk en dag vi vil huske lenge. Og stor takk til Rhoda, kenyansk sangerinne med ypperste stemmeprakt. Avslutningen utendørs fra Livets Scene var STOR. Fortjent BegeistRing til begge to (pluss en BekymRing til Ingvard som bonus for alle historiene fra Hypokonderklinikken :). TAKK for en fenomenal finale i nok et fenomenalt år. TAKK til alle gledesskapende tankebanereisende som skaper stemingen lenge før tankebaneførerne er i gang :) TAKK for alle pengene: 240.000 går til Plan (200'), Sabona (20') og Picture Aid (20'). GRATULERER til de siste 11 dykkersertifiserte- 22 i år :)

NYTT SKOLEÅR forventes lagt ut ila ei uke eller to. MANGE store navn på plakaten :) Vi få bære glede øss - - GOD PINSE!

Skoleåret avsluttes med kongelig befaling

Det tredje skoleårets siste D-dag vil fylle U9verset til siste plass - og vel så det. Professor Ingvard Wilhelmesens heldag, sammen med sin syngende artistkone, Rhoda Ondeng Wilhelmsen, har vært årets mest populære hva angår forhåndsrespons. Nå gjenstår å se hva de tankebanereisende sier etter at D-8 er avsluttet, torsdag 24. mai. Uskolert rektor HC er imidlertid ikke i tvil: Dette vil bli en helt annereledes dag i skolens korte historie; både fordi én tankebanefører har hele dagen til disposisjon, men ikke minst på grunn av kenyanske Rhodas sangprakt. Hun fikk bl.a. den ære å synge under Nobelsprisutdelingen til sin landsmanninne Wangari Maathai, det skulle si sitt om nivået.

Ingvards bok; Kongen anbefaler - holdninger for folket, kan anbefales for den som vil lære professorens tanker bedre å kjenne. Vi gleder oss!

NB! Neste skoleår er under forberedelse nå. Håper å ha hele kabalen klar til 24. mai - - mange gode mennesker er på gang så følg med! :)  Oppstart: torsdag den 13. sept. 

En helt (over)naturlig D-dag 19. april

Vi hyllet lymfesystemet, tarmtottene, bakteriene og pustesenteret i hjernstammen, og lovet å ta de med i aftenbønnen heretter :). Vi hyllet alt det mirakuløse som daglig - uten "lønn" og påpassing - gjør det mulig for oss å leve naturlig. Audun Myskja tok oss med inn i sin svært engasjerte og ekte verden av virkefull virkelighet. Den som er NÅ. Den som bekrefter at jeg er den jeg ER. Vi ble minnet om at det i menneskenaturen finnes et språk som vi kan nå fram til om vi bare inkluderer sanseapparatet og treffer de rette kodene. Alle kan finne dem - om vi virkelig vil. Auduns tilstedeværelse og innlevelsesrike fortellerevne nærmest trollbandt oss tankebanereisende innimellom - typisk akkompagnert av gitar og vokabulare lyder og sprang. En stor fornøyelse å oppleve slik kunnskap og innsikt for de gode framtidsbildene - tross dramatiske sidespor og scenario.  Mysjka skal garantert inviteres tibake neste år så ikke fortvil :)

Seniormiljømann Øystein Dale delte - på sin lune og lærde måte - sine refleksjoner om den globale utviklingen for Moder Jord. Hans mange tankevekkende virkelighetsbeskrivelser burde få noen og enhver til å gjøre sitt beste for å unngå de mørkeste framtidsbilder. Men, som Øystein sa: "Vi har all grunn til å være OPTIMISTISK, fordi vi har kapasitet og ressurser til å løse problemene. Og blir vi mange nok som endrer livsstil, så må både politikere, myndigheter og næringsaktører korrigere kursen." Det er forøvrig et tankekors i seg selv at Dale fortsatt finner sine plastikkfoiler fra 80- og 90-tallet (minst) like anvendbare....  Avslutningsvis ble den samme Dale overrakt BegeistRingen. Ved sin første opptreden på Djupskolen (mars 2010) fikk han nemlig BekymRingen (!) - nå er rettferdig balanse gjenopprettet :). Vi trenger tungvektere som ØD som holder ut til det siste i kampen for en sunnere klode.  TAKK til begge for dagen!   Skoleårets 7. dykkersertifikat gikk til Anne-Karin Vik (Oslo), som i sin takk uttrykte - med rette -  stolthet over  å ha fullført et helt annerledes skoleløp - oppløftende og inspirerende for viktige valg videre :)  Anne-Karin er ett av menge eksempler på strålende og positive mennesker som beriker U9verset og sine medreisende på tankebanen. TAKK!  og GRATULERER! 

Vennligheten, Rausheten og Begeistringen møttes langs Tankebanen 

Årets sjette D-dag ble åpent, ærlig og svært innlevelsesrikt presentert av en duo som aldri før har møttes men som i Djupskolens U9vers framstod som om de aldri hadde gjort annet. En veldig flott og balansert dag, fra de vareste fabuleringer til de mest hysteriske og lattereksplosive betraktninger hentet fra livets verdiskala - sett fra ulike perspektiver. Kathrine Aspass - med utgangspunkt i sin fortid som kritisk finansjournalist, Per Anders Nordengen - som prest og medmenneske. Sammenhengen mellom Kathrines begrep Vennlighetens tidsalder og PAs mange koblinger til Djupskolens virkelighetsbeskuelser, trakk oss i samme retning: mot ei tid hvor menneskets indre, sårbare egenverdi og gode samspill oss i mellom, vil få økt betydning. Ja - det har det allerede.Tider er kommet.

Takk begge for nok en D-dag med kjempestemning :) Og takk til Lucky Mat for den 22. kjempegode D-lunsjen :).  Fire kjemper fikk også årets første Dykkersertifikat for fullførte 5 av årets 6: Thor Edvard Mathisen (Larvik), Marion Arntzen (Steensveen Ressurssenter, Kapp), Terje Tørrisen (Solglytt, Hamar), Wenche Brotangen (Fredheim, Ringsaker). Bak: underende, uskolert rektor. GRATULERER!

En stille bekk og en sprudlende fontene 

Gårsdagens D-dag med Ynghild Solholm og Henrik Syse synliggjorde kontraster og tankevakkere på alle plan. Solholms beskjedne framtoning med de sterkeste historier fra sitt liv i Zimbabwe og etableringen av hjelpeorganisasjonen Sabona - Syses overflodshorn av sprudlende fortellerglede i en glitrende miks av superb humor og djupt vidd. Den første ga oss smil og tragediens tårer - den andre gullkorn og komediens tårer. Hun har i det stille reddet hundrevis av liv og bygd en helt ny organisasjon - han har snakket, skrevet og framført sine tanker og teorier til beste for andre.

Begge fikk hver sin velfortjente BegeistRing. Ordet begeistring kommer av greske enthousiasmos; å ha theos (gud) i seg. Det er altså snakk om en indre glød, mens vi fort kan henledes til å tro at begeistring kan måles i form av ytre handling og fakter. Det siste forøvrig helt uten forkleinelse for Henrik Syse som vel må sies å ha levert noe av det beste (top tre...?) i Djupskolens historie (36 ulike tankebaneførere så langt :).  20.000 av dagens overskudd gikk til Sabonas arbeid i Zimbabwe - resten (rundt 15.000) til Plan og mosquitonett i Sierra Leone. 

TAKK til begge - TAKK til tankebanereiende som alltid er en glede å ha her. TAKK til Mariannes Friminutt - som er blitt en fast del av skoledagene våre.     

D for dialog med Inge & Kjersti - refleksjon & latter fylte rommet

 Som ansvarlig rektor må jeg få si: D-dagen ble akkurat så utrulig bra som jeg hadde håpet. Å kombinere skolens "veteran" (for tredje år på rad), språkets mester, kåsøren, retorikeren og forsoningsdialogikeren Inge Eidsvåg, med integreringskommunikasjonens sjefs-standup-foredragsholder Kjersti Børsum, måttebare bli suksess :). 

Å FORSTÅ ET ANNET MENNESKE  sies å være av våre vesentligste verdier - i økende grad i et stadig med flerkulturelt samfunn.      Å KJENNE OG AKSEPTERE DEN ANNENS HISTORIE reduserer sannsynligheten for åpen konflikt - enten vi snakker ut i fra Eidsvågs opplevde, etniske motsetninger på Balkan eller sett fra Børsums dagligdagse møter med "nye landsmenn" på gateplan (!) i Valdres.

Vi satt som tente lys foran Inges kraftfulle men vare vesen, vi lo så tårene trillet under Kjerstis komiske og innsiktsfulle dramatisering. Hamisi Mbombe. fra Kongo - nå norsk statsborger og vordende bussjåfør i Moelv - kjente seg helt igjen i Kjerstis beskrivelse av språkforvirring og hjelpesløshet under perioden på "Mottaket". En sjelden tankevekkerdag. 

Djupskolen holder seg med musiske friminutt: Fra Marianne Medlien Friminutt fikk vi servert vakre Sommerfuggel i vinterland og I dreamed a dream fra Le Miserables, sistnevnte akkompagnert av Ole Kr Thomassen på piano. OKs vare sang og gitar fylte siste friminutt med ettertanke. Takk! 

Godt nytt år med nye tanker og nytt nøkkelknippe 

Torsdag 19. januar blir det tredje skoleårets D-dag 4, med et tema som bare blir viktigere og viktigere; ja, en livs- & levenødvendighet. Håpet for dagen er formulert slik: Du får er nøkkelknippe inn til andre kulturer.Vi har vært så heldige å få med oss nyttårsfyrverkeriet Kjersti Børsum som byr på en faglig standup for bedre forståelse og konkrete tips innen flerkulturell kommunikasjon, om hvordan våre verdier styrer vår adferd etc. Se www.inspirert.no. Den perfekte partner, på Djupskolen for tredje gang, blir Inge Eidsvåg,lektor på Nansenskolen, forfatter og en av våre fremste på grenseoverskridende dialog. Her: Å forstå den andre. Om dialog som redskap og livsholdning. VELKOMMEN!!

Det er nesten fullt hus (drøye 40 tankebanereisende), men hiv deg frampå om du vil ha en pangstart på året, - kanskje er det plass :)

STATUS LEDIGE PLASSER 2011-2012

Slik er status for årets D-dager (NB! Justeres ikke daglig så ikke ta alle tall for god djupvannsfisk :)  Obs! Hver D-dag tar i mot opptil 44 tankebanereisende.

D-7 (19. april):  3 plasser  D-8 (24. mai):  FULLT :)

Dermed over 90% belegg og allerede garantert 250.000 kr. til veldedige prosjekter (primært Plan og malariaprosjektet i Sierra Leone:))  NB! Oftest kommer det forfall når det nærmer seg så meld deg på venteliste til D-dager du ønsker sterkt. Så kanskje - selv om det står FULLT - kan du kanskje få sitte på fanget :)!

>>> Last ned den samlende D-infovitasjon fra uskolert rektor PRØVETRYKK HER!


GLADNYHET: fjorårets mest populære gjør kåmmbækk i april !! :) :)  

Ingen tankebanereisende som befant seg i U9verset denne maidagen 2011 vil glemme finalen mellom Audun Myskja og Øystein Dolmen. Scroll nedover sida til JUBASKOLEN for tekst og bilder. Og denne videoen må du bare se :)  

Audun Myskja kommer tilbake til Djupskolen på D-dag 7 den 19. april! Den musiske livslegen erstatter representant fra WWF og deler igjen D-dagen med en Øystein: denne gang den levende miljøforkjemperlegende Øystein Dale. Felles tema: Tiden er inne - intet håp er ute. Det vil handle om det helt fundamentale: Hva er naturlig? - for verden, kloden og aller mest for mennesket. Bevisstheten og kunnskapen om det naturlige - hva som gjør oss og verden frisk, det skal det handle om denne vakre aprildagen i Landet for undring og fantasi. Ikke nøl med påmeldingen: Myskja samler fulle hus overalt. Dale blir en overraskende perfekt tankevekkerpartner!   Kikk på Myskjas Senter for livshjelp (på Ski).

17. november: Mennesker forandret mennesker

D3 er vel i havn til strålende tilbakemeldinger fra de tankebanereisende. Marco Elsafadi og Asbjørn Øyhovden bød på seg selv og ble enda et eksempel på at skolens ide fungerer i praksis: mennesker forandrer mennesker - for viktige valg videre. Marcos comeback i U9verset etter hans opptreden her høsten 2009, i rullestol - delvis lammet fra livet og ned - ble preget av viktigheten av å seandre og det gode i seg selv.Først når du er blitt trygg på deg selv kan du være i stand til å kjempe for andre. Asbjørns kortfimer fra TV2-nyhetene om mennesker som kjemper en kamp mot krefter de ikke kan rå' med, var sterk kost. Også filmene med humørfylte "originaler" (d.v.s. folk som er seg selv!) ga god motivasjon. Takk for dine personlige beretninger fra oppveksten som forklarte bakgrunnen for ditt brennende engasjement for urett!

 

Og innimellom fikk vi Mariannes friminutt i musisk drakt. Se hennes gode beskrivele av Marcos budskap her på www.mariannesfriminutt.no. Uskolert rektor innledet som vanlig dagen med sin krusedullstund. Vi takker dermed for i år og ser fram til de siste fem av inneværende skoleår - med D4 den 19/1: Inge Eidsvåg og Kjersti Børsum :)   NB! Noen få plasser igjen så ikke nøl med å reservere.  Hittil i år: 95.000 til malaria-prosjektet i Sierra Leone :) :) :) 

NBLyst til å være med dette året? Ikke nøl med å bestille plass, flere D-dager har igjen  plasser. Se nedenfor!

STATUS LEDIGE PLASSER 2011-2012

Slik er status for årets D-dager (NB! Justeres ikke daglig så ikke ta alle tall for god djupvannsfisk :)  

                  Obs! Hver D-dag tar i mot opptil 44 tankebanereisende.

D-4 (19. jan): 4 plasser  D-5 (16. febr,): 2 plasser  D-6 (22. mars): 3 plasser  D-7 (19. april):  28 plasser  NB! NYHET: Audun Myskja stepper inn her - plassene vil gå unna!  D-8 (24. mai):  FULLT :)

Dermed over 90% belegg og allerede garantert 250.000 kr. til Plan og malariaprosjektet vårt! :))  NB! Oftest kommer det forfall når det nærmer seg så meld deg på venteliste til D-dager du ønsker sterkt. Så kanskje - selv om det står FULLT - kan du kanskje få sitte på fanget :)!

>>> Last ned den samlende D-infovitasjon fra uskolert rektor PRØVETRYKK HER!

17. november: Marco - fra rullestol til håndstående...!?

Årets tredje D-dag gir et gjensyn med Marco Elsafadi, norsklibaneseren (må ikke leses som norSkiibaneser :) som høsten 2009 entret U9verset som tankebanefører på Djupskolen i rullestol - delvis lammet fra livet og ned. Hans mystiske sykdom er nå overvunnet, Marco løp i FJOR (!) høst Berlin Maraton - som han hadde satt seg som mål, - og er i disse dager TV-Norge aktuell med serien "Blanke Ark". Denne gang har jeg tenkt å utfordre basketballspilleren i håndstående inne i U9verset.  Sammen med TV2-sluggeren (!), Asbjørn Øyhovden fra Hamar - bl.a. vinner av Kulturdepartementets menneskerettspris 2010 - og ikke minst: NÆH!-Prisen - venn av Nasse Nøff (som forøvrig også Lucky Næroset fikk i sin tid:) - vil dagen i stor grad bli viet sterke møter med mennesker. Håp for dagen: Du har fått kjenne på kraften og gleden av å kjempe for en sak

Det er igjen et par håndfull billetter - så representerer du ei gruppe som kan ha stor nytte av en slik dag: si i fra så skan vi ordne en spesialavtale. Starter som vanlig kl. 10.00 - slutt kl. 16.00. 

20. oktober 2011: Dagen da Jon fant sin djupvannssommerfuggel

Så fikk vi en D-dag med en tankebanefører ingen ante noe om. Men som alle husker etterpå! Rektor har holdt det hemmelig helt til gårsdagen hvem som skulle være Jon Schous kollega denne D-dagen (den 18. siden vi startet). Dette både for å skjerme en uøvd og usikker tjueåring som helt til det siste var tvilende til sin egne evner som tankebanefører ("Jeg har da ikke noe spennende å si!?!"), men også for å teste idéén med å kun bekjentgjøre den ene av to. Dermed avskærer vi fordommer og forhånds-forestillinger om mennesker vi enten ikke kjenner eller tror vi kjenner. Det som jeg var forberedt på kunne blitt kun et par dikt fra hennes fantastiske diktsamling "Fuglens øye", ble mer enn tre kvarters samtale og frie innlegg foran forsamlingen.


Vi snakker om Stina B. Skotheimsvik, nylig uteksaminert fra Elverum vdg skole - født blind - men med valgfag Farger & Foto (!!). I sin tankebanestund med Jon forbløffet og fasinerte hun et fullsatt U9vers med sin humørfylte slagferdighet og finurlige tankespinn. - Du er djupere enn meg!, utbrøt Jon. - Og kunne vært som jeg var før; standupkomiker i tillegg!  Ja, de to var helt på bølgelengde og "så" og tenkte likt i mangt og mye. En frydefull Stina hoppet av glede etter endt D-dag :) 

Det gjorde vi andre også - og selvsagt av unike Jon Schou og hans endeløse rekke av glitrende metaforer, kroppsspråklige perler og personlige, innlevende utstråling om de djupeste tema under dagens tema: Det finnes ikke noe riktig liv. Det har ingen hensikt å forsøke å gjengi noe av innholdet her - men som en summasummarum for D-dagen kan meldes at fellesnevnere for såvel inneldende krusedullfilosof HC Medlien som de to nevnte tankebaneførere, er viktigheten av å framstå som seg selv med sitt subjektive Meg, og ikke måtte sammenLignes med alle andre. Og: Vi hverken må eller kan planlegge alt det kommende. Åpenhet for hver dag, alt det uoppdagede, er en Glede i seg selv. Det viste den blinde aller best :).

Marianne Medlien bød på sanger fra sitt konsept Mariannes Friminutt, og "Sommerfuggel i vinterland" ble en helt perfekt sang om og for fargerike Stina - som aldri har sett et hav men kunne se blåfragene for seg. Aldri strålte Stina som til Halvdan Sivertsens ord og toner :).   Og dagens beløp til Plan/Sierra Leone/Google a mosquito: 33.000! TAKK TIL ALLE!

RESULTAT D-DAG 1: fem tusen sierra leonere "reddes" fra malaria!

Årets første D-dag ga hele 40.000 (!) til årets skoleprosjekt Google a mosquito: malariabekjempelse i Sierra Leone gjennom Plan - takket være høy deltakelse og stor generøsitet og null honorar til Sten og Mia :))). Regnestykket for året er sum deltakeravgift minus bruttokostnad servering/andre driftsutgifter - ingen netto til arrangør U8 - bare glede :). Målet er en halv million til PLAN / Sierra Leone fram til våren 2013.Tidligere er bidratt med 520.000 til brønner/helsetiltak i samme område.

Lyst til å gjøre som djupskoleveteran Trollberget barnehage (Stavanger, ga på åpningsdagen 10.000 i gave :))? Vi garanterer at hver krone blir til hjelp. Ett nett koster 40 kroner (inkl. prod., distr, opplæring, oppfølging, vedlikehold) og skåner i snitt (4)5 familiemedlemmer for sykdom og død i flere år. Mer om prosjektet så snart PLAN har formalisert oppstarten. Landsbyene vil bli synliggjort via Google Earth - derav navnet. 

SKOLEÅRET ER I GANG - KLODEN BLIR ET LITT BEDRE STED Å BO 

38 spente tankebanereisende inntok plassene til skolestart 22/9, i strålende sol (som såogsi alltid på Djupskolen :) og med like strålende tankebaneførere: Duoen Mia Skriver og Sten Magnus samkjørte hele dagen og ledet folket i U9verset med temaet våre gaver og våre oppgaver. Stens årelange opparbeidede livsvisdom i nærings- og privatliv kombinert med Mias uvanlige evner til å stimulere det gode i mennesket, er energigivende og humørfylt glede. Til slutt fikk alle hver sin Go'bok for å (be)skrive mottatt ros og oppmuntring, hva vi er gode på og står for. Med evalueringer hovedsaklig på 9 og 10 burde også Mia og Sten også fått :) - i stedet ble det ei krukke med skolens egen Humørhonning


Etter velkomst og utdeling av Dykkersertifikat nr. 48, 49 og 50, åpnet krusedullfilosof HC dagen med å trekke tråder fra mor Kjellaugs siste bunning på "Dementen" til barnebarn Heddas vidåpne, fordomsfrie nysgjerrighet på livet. Og innimellom ble dagen krydret med sang fra Mariannes Friminutt. >>> D-dag 2 med Jon Schou - og en overraskelse.... neste. Da blir det sprengfullt! :))

HOLDER IKKE DISSE TO SÅ ER DET IKKE HÅP (!  :)

Er du fortsatt i tvil om HVA Djupskolen er og OM du skal bestille deg ei tankebanereise....?  Kikk på disse to pdf'ene:  >> FØRST om hva tankebaneførere og -reisende har opplevd (den er utrolig!) - her : >> oppsummert 18 unike grunner (den er trolig landets mest spesielle)  - og her

NYE TANKETRÅDER MED DJUPSKOLEN

Forsommeren medførte svært god respons og flere interessante påmeldinger til kommende års djupskole. Snart halvparten av i alt 352 mulige "dagsreiser" (8 D-dager x 44 tankebanereisende) er allerede solgt, og flere større virksomheter skal avklares medio august. Om kort tid vil vi her presentere status for hver enkelt D-dag. Må spesielt få lov å nevne NAV Ringsaker som har bestilt 12 D-dager til fordeling blant kollegaer som fortjener ekstra inspirasjon. NAV har kjøpt vårt tilbud om " BLÅ TRÅD- for mennesker som vil finne sin egen krusedull" - hvor Djupskolens unike BLÅ RESEPT er inngangsnøkkelen :). At også HIAS fant ut at de hadde flere felles verdier med Djupskolen, og har bestilt 18 D-dager fordelt på ledergruppa, er svært inspirerende. Nå gjenstår det å se hvilke andre bedrifter og selskaper herover som ser nytteverdien. For stort sett er Djupskolen ennå U-oppdaget :). SISTE NYTT: Statens vegvesen stiller med 7 (sju) pakker! :) - her er det en virksomhet som virkelig er klar for viktige valg videre :)! Vil også nevne at Trollberget barnehage i Stavanger deltar for tredje år på rad (!). Målet er at alle ansatte skal gå Djupskolen for inspirasjon og oppbyggende opplevelse. De reiser t/r samme dag, - fantastisk! Sjekk denne linken til Stavanger Aftenblad så ser dere hvordan de tenker i Trollberget :). Forøvrig er det påmeldte fra Haugesund, Kr.sand, Stokke, Trondheim, Oslo, Larvik, Skien samt mange plasser rundt Mjøsa.  >>> Høres også vi to...?

DETTE ER JO IKKE TIL Å TRO.

Men det er sant. Riktignok elsker jeg å skrive tekster men slik uttalelser om egen skole det ville jeg ikke ha greid - så, om du vil lese hva tankebaneførerne sier om Djupskolen - klikk opp denne: Et eksempel:

”Djupskolen representerer noe helt enestående i sitt slag på kloden – nemlig et sted der både kjent og ukjent kunnskap, tenkt og utenkt tanke og praksis blir presentert på en gjennomgripende uortodoks og forfriskende måte. Djupskolen er en pioner i det som etter hvert tegner til å bli den nye modellen for læring ved alle universiteter og faghøyskoler: Assosiativ og intuitiv læring. Bare gjennom å stimulerer menneskenes evne til assosiasjon kan man utløse kreativ kunnskapsutnyttelse. HC Medlien er en unik og i beste forstand skapende kraft i dette stykket.”                        Wolfgang Plagge (tankebanefører 2010)

NÅ FORDELES PLASSENE TIL NESTE SKOLEÅR - dukk! 

Mannskap og meny er klar for Djuypskolens tredje år; uskolert rektor HC er svært fornøyd med de 16 tankebaneførerne som vi får møte. Enestående mennesker som garantert vil bringe oss videre - bygd på årets blå tråd: Tider er kommet. Skolens formål og forventing til 'dykkerne': - for folk med håp og visjoner for framtida! * For virksomheter/enkeltpersoner som ser nødvendigheten av å ta et sterkere samfunnsansvar                       * For enkeltpersoner / ansatte det er verdt å satse litt ekstra på - ja, gi inspirasjon til å ta tak                          * For unge med mot, kraft og framtidshåp - og eldre med den samme unge innstilling                                      * For deg som vil noe mer enn det forventede Enkeltmennesker kan forandre en hel verden. Sammen blir vi uslåelige. Vi vil du skal bli  : * mer bevisst bruk av egne ressurser for større selvinnsikt  * mer kjent med andre inspirerende og verdifulle kilder * mer åpen for ukjente miljøer, nye tenkemåter, fremmede kulturer * mer grensesprengende  og modig  * mer initiativrik og handlekraftig TIPS: Bestill eller reserver plasser nå - som enkeltdykker, djupdykker eller pakkereisende (klikk deg inn på T-banekartet over og få svar på alle spørsmål og priser og tider, type deltakelse m.m. Tankebanførerne ser du til høyre her :) Last ned pdf: presentasjon av skolens idé, utbytte og tankebaneførere m.m. -  her.
VELKOMMEN!  hilsen uskolert rektor og krusedullfilosof HC Medlien

 

JUBASKOLEN - en uforglemmelig sommeravslutning :) :) :)

"Bedre enn dette kan det ikke bli!!", stod det med kraftig skrift på en av evalueringslappene. Selv vil jeg tilføye: det kan det sikkert! For etter 16 D-dager gjennom to år med den ene utrulige opplevelsen etter den andre, har jeg innsett at det alltid kommer noen som overstiger "det umulige". Men forøvrig: det ble en grensesprengende skoleavslutning. Kombinasjonen fyrverkeri og meditasjon er veldig sjelden - levert av én og samme person så og si i samme stund: Audun Myskja, stod for den.

Levende engasjert ga overlegen oss tankebaneførerne en intravenøs gledesmedisinering uten andre bivirkninger enn utposede latterkuler på magen og en smule overdose dopamin på hjernebark og hjerterot. Myskja tok oss med i et spenn fra beveget minne om våre forfedres grunnverdier via musisk medisinering til hysterisk absurd bableterapi som kur mot plagsomme krusedulltanker. Den tidligere nærmest klinisk døende anorexiapasienten Audun, nå leder av  Senter for Livshjelp på Ski, tok tak i krusedullfilosofens innledende prikke-metafor for vårt livsløp, og lot oss forstå viktigheten av å lytte til alle levende veseners rop om å bli hørt, sett og berørt, nødvendigheten av helseforebygging og følge naturens gang i kropp, sjel og sinn. Ingentig er en selvfølge, særlig ikke livet. Der språken opphører starter musikken. De hengende hoders syndrom - - men aller mest foreskrev den overlegne scenekunstner og gitarstemmer Myskja gledesdosetter med Pirimittmittparion og JUBA JUBA!! Hans finale i samsang med forhenværende Knutsen, alias Øystein Dolmen, lar seg nok neppe toppe i Djupskolens U9vers! :))  Se de siste sekundene LÆVANES nedenfor. At Audun Myskja ble tildelt BegeistRingen av en bukketakkende rektor, må sies å være heltpå sin plass.


Nå slapp foredragsdebutant (!) Øystein Dolmen 'å hoppe etter Wirkola' i.o.m. at han selv deltok i siste hoppet (parhopp; ny idrett som kan anbefales!). Hans, og savnede Gustav Lorentsens, udødelige gledesfylte nasjonalhelseforebyggende virksomhet hadde blitt trukket fram ved flere anledninger av livshjelper Myskja, og Øystein tok umiddelbart rommet og forsamlingen med storm. Riktignok kunne ikke den blide trønderen vise til tilsvarende fag-CV som oppvarmergitaristen, men jeg (HC) føler meg sikker på at vi i Djupskolen denne dagen fikk være med på starten til en ny 'karriere' som formidler - dersom Øystein selv vil gå denne veien. Hans kombinasjon av intelligent sjølironi-stand-up, vakker og frisk sang & musikk og tankefulle betraktninger om tilværelsen - langt innenfor og bakenfor det synlige - den egentlige veien, for å omskrive hans egen tittel på dagen, - har et unikt potensiale og ble her presentert til topp karakterer fra et entuasiastisk tankebanefølge da det hele kuliminerte i nok en selvsagt BegeistRings-tildeling. En stor takk til derebegge for måten dere ga av dere selv - så fikk vi en skoleavslutning som bare er litt av begynnelsen for Djupskolens liv.Skoleårets siste mottakere av Dykkersertifikatet: en vakker bukett jenter fra Stavanger til Trondheim.

Foran f.v. Silje Bøe, Monica Gilje, Maren W Håland (alle Trollberget bhg, Stvgr) Marit Wengstad (Tr.heim). Bak f.v. Birte Harestad, Vigdis Knutsen, Ann Cathrin Nilsen, Elisabeth Løvåsvåg (alle Trollberget), Anne Lise Fløyten Sande (Tr.heim), Tove Bremnes (Familiens Hus, Askim) og Edel Hoelstad (Nes, Hedmark). Dermed finnes 48 som kan briefe med unike dykkersertifikat her i verden. GRATULERER!  (..... i tillegg fikk 4 reisende overført rest til høsten og får utmerkelsen da). STOR TAKK også til alle våre fantastisk inspirerende tankebanereisende! Maken til elever har nei'men ingen skoler :).  TAKK for et skoleår som også ga bortimot 200.000 til Hand of Hope (brønner & helse i Sierra Leone). TAKK til alle tankebaneførere som har bidratt med snille honorarer - og delt sin varme og glød med 222 ulike reisende i år :). NYTT om neste kommer straks. Glede dere! :)))  Det meste og det beste er ennå ikke gjort.

"Farmen-Tommy" kom ikke....   

Men Tommy Rodal var tilstede med hele sitt velde, og vel så det. Det ble et sterkt møte med en kar som har gjennomlevd MYE av MANGT på et MEGET spesielt sted (der ingen skulle tru at nokon kunne hverken bu eller tru). Vi fikk høre hans og familens kamp og trass for å takle myndigheter og lokale utfordringer gjennom 22 år på Sauøy, ytterst i havgapet i Froan. Vi fikk møte med mann av hel ved som hele tiden har sloss for sin integritet og tro på samlivet og tilværelsen. Tommy's personlige tekster krydret tankebanen i musisk og verbal form, hentet bl.a. fra CD'n Vestafor Virkeligheta. På tross av flere refusjoner spår jeg en snarlig utgivelse av Tommys frodige dikt og vers. Det fortjener de.         Det sier littom Tommy og hans fokus at han ikke en eneste gang under framføringen kom inn på sitt nye liv som TV-kjendis og "Farmen-Tommy". Vi kjenner selvsagt ikke utfallet av den kampen, men med Rodals evne til å kjempe og sloss, samarbeide og ikke akkurat oppsøke konflikter - så får vi håpe og tro på det beste og ønske ham lykke til. - Epoken som "Sauøy-Tommy" er over. "Farmen-Tommy" blir uansett en kort historie. Livet som Tommy Rodal restarter snart.... Der bor virkeligheten. Takk Tommy, for at du våget å vise hva du står for og hvordan det kjennes nå.

Så var det Oddgeir Bruaset da. Du verden hvor mange utrulige liv den karen har opplevd! Vi fikk høre Oddgeirs velkjente, godlydmalende stemme fortelle små, vakre og innlevesesrike historier fra møter med mennesker i dette rare landet - plukket fra noen få av de i alt 48 program som har gått av NrK-serien (som i år kommer med nest siste runde før det er over). "Drømmen om rikdom" handlet aldri om penger for noen av de høyst oppegående kvinner og menn som valgte å leve i utkanten av normalen, - eller kanskje heller utenfor normen. TAKK for din varme tilstedeværelse, Oddgeir - lykke til videre i arbeidet med å vise oss verdier de fleste bare kan drømme om. TAKK for påminnelsen om at alt oppnåelig oftest handler om psykisk styrke, pågangsmot og sjølhjulpenhet. VÆRSÅGOD for BegeistRingen du fikk som fortjent. Tommy har sjølsagt fått den før :).

"Der-ingen-skulle-tru-Oddgeir" møter "Farmen-Tommy"   

”Denne dagen blir mer spennende og aktuell enn vi kunne ane…. ’Alle’ kjenner jo Oddgeir Bruaset – i første rekke fra den ”udødelige” NrK-serien ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” (2002 - ). ’Ingen’ kjente Tommy Rodal – på tross av å  nærmest ha udødeliggjort Sauøy ytterst i Froan.  I disse dager er plutselig Tommyden mest TV-aktuelle  - - og om litt kommer Oddgeir  på’n igjen for snart 50. gang. Folkens: lytt til meg denne gang, jeg som kjenner Tommy: Torsdag den 14. april oppstår et uforglemmelig møte mellom to svært sterke personligheter – og historiefortellere. Pr. d.d. er det 4 plasser ledig - - det tror jeg ikke vil vare lenge - så ikke nøl med å melde din interesse for en plass på tankebanen denne D-dagen.

 

Fra nordvest kommer disse kara til Landet for undring og fantasi den 14. april: Oddgeir Bruaset buss-toger ned fra Ålesund, Tommy fra Frøya. Begge debuterer som T-(tanke)baneførere. Vil du også reise med tankebanen på en slik dag..?

NB! Semesterets siste D-dag, torsdag 26. mai med Øystein Dolmen og Audun Myskja, er så og si fullbooket. MEN det er ofte avmeldinger mot slutten så meld deg gjerne for reservert plass.

Og MERK: dagen derpå - fredag 27. mai - inviteres til ViseKronsert i U9verset med den samme Dolmen, nå i trespann med Tor Karset og Ole Kristian Thomassen. Det blir stort det :)))   Billettsalget starter snart men du kan sikre deg plass ved å melde deg til hanne@u8.no allerede nå. Åpen bar, åpent tårn, åpent Forundringsland - og åpne sinn :).

Gitarkamerater med djubde og høy galskapsfaktor

Så fikk vi en befriende humordag på Djupskolen! Som vanlig totalt powerpointfritt men desto friere med gitar og sang, - fra velfunderte djupdykk til fullverdig krusedulltull: improvisert lek med ord og akkord kombinert med skarpe observasjoner og tankevekkere fra vårt daglige virke.  

Bengt Gustavsson, tidligere optimistminister fra Republiken Klarälvdaln mm (se avsnitt under), understreket med all tydelighet gjennom utrolige historier og egenerfaring hva det betyr å ha tro på menneskers iboende muligheter. - "Vis utholdenhet - tro i det lengste - døm ingen uten kamp!". Bengt burde selv vært mulig å rekvirere på blå resept - hans livsglede er direkte smittsom :).

BolagsBolagets frontmann (over 400 ansatte) selger forretningsidéen med visesag - til markedsførings-inntekter. Ole Paus åpnet Djupskolen i sept 2009 - i dag dukket han opp (ned...?!) på nytt i Rønnings glitrende parodi (Paus t.v. :).

Jon Niklas Rønning, 34 år yngre enn 66 år gamle Bengt, skaffet seg garantert mange nye fans etter D-dagen. En svært nær, personlig og ujålete kar som trolig framstod med enda mer vidd og dybde enn de fleste kunne ha trodd (ingen blir jo kjent med en person gjennom en TV-skjerm, selv om vi kanskje tror det... :). Hans observasjoner om seg selv og sine likesinnede i Oslo-byen, gjengitt i boka Facebook-generasjonen, gikk rett hjem - selv for en nærosing.

Djupdykkersertifikat for fem fullførte D-dager ble i dag tildelt Magnar Kleiven (ViVilja, Bamble) og Marion Arntzen (Stensveen Ressurssenter, Toten). En glad Jon Niklas fikk BegeistRingen, som den første stand-upper i Norge - Bengt har fått den tidligere - en svært fortjent hyllest til begge :)

A-ha-ha dag på Djupskolen i mars

Under overskifta "Komikere er vel bare tullinger ?!" kan vi på D-dag 6 den 17. mars by på - ikke Bye men Rønning, - og ikke Gustav men Bengt. Bengt Gustavsson og Jon Niklas Rønning, to humørspredere fra hver sin generasjon, hvert sitt land, én fra by og én fra bygd. Begge kjent fra sine fellesskap: Bye & Rønning - kanskje landets beste komikerduo - og Dalenskaperna, regjeringen i Republiken Klarälvdaln og det unike BolagsBolaget. Til felles har også disse to eminente entertainere (eller edutainer, som Bengt kaller seg) at humor fint kan kombineres med seriøse budskap og reflekterte betraktninger over tida vi lever i. Begge bruker gitaren som forsterker og både Jon Niklas og Bengt vil garantert denne D-dagen i Landet for undring og fantasi by på gledesfylte a-ha-ha opplevelser verdt å huske.


Pr. d.d. er det imidlertid kun 4-5 plasser igjen så ikke nøl med å melde deg om du vil ha en dag i både pose og sekk, hode og mage, hjerte og nyre. Tårnet er åpent fra tidlig morgen, Gro's ferske rundstykker står klar og U9verset vil by på sitt aler beste i strålende marssol over et alltid like strålende tankebanereisende. FOR en dag det blir! :)))  Se mer  her (pdf).

En stilsikker, ei enestående, et djupdykk med opptur

Torsdag den 17. februar 2011 vil bli en dag mange kommer til å huske lenge. Ikke bare fordi vi kom tett på legendariske Nils Arne Eggen - den snart 70 år gamle fotballfilosofen med Godfoten som i engasjerte takter og seg-sjøl-lik delte anekdoter og opplevelser i kjent stil (19-19-18,5-18-19 i karakterer, - juniornorgesmesteren i hopp fra 1959). Et svært hyggelig bekjentskap - takk for at du stilte opp Nils Arne, på tross av alvorlig syk kone og lang reise.


Den som imidlertid overrasket mest, som bergtok hver eneste tankebanereisende og fylte hele U9verset med varme og sterke følelser, var Aase Knudsen. Den transkjønnede Lillehammer-kvinnen tok oss med på ei svært så gripende, åpen og ærlig reise i en dobbeltverden ingen av oss andre kunne forestille oss dybden og smerten i (med sannsynlig unntak av Marion Arntzen fra Steensveen Ressursenter på Kapp; ref. "Jentene på Toten"/NrK TV 2010 - og svenske Sara Lund/Claes Scmidt). Vi fikk følge Aase helt fra barneårene som ei-i-en Claus Knudsen på Hamar, gjennom et mer og mer spaltet liv som ung mann med kvinneklær gjemt i folkevogna, til bålbrenning og fornektelse - til forsoning, skapsprenging, familietilpasning og sitt gode liv i dag som den glade, humoristiske og musiske Aase omverden nå har lært å kjenne.


Årets djupskoletema er fordommer. Den fikk seg en positiv trøkk hos mange av oss denne torsdagen. Tusen takk, Aase - du er enestående! D-dagen ble avsluttet med en improvisert djupskoleblues rett fra hjertet :).

Skoledagen bød også på del 1 av "HC's krusedullstund" - en smakebit av krusedullfilosofens filosofi. Den falt såpass i smak at mer av det munnfulle bys fram også i de kommende D-dager.


 

To glade innehavere av BegeistRingen - et flott par! :)      Årets første dykkersertifikat gikk til Mette Haugland, Øvre Eiker (nr. 2 f.v.). Trioen Grete Holen (Delta, Oslo), Rune Andersson (Moelv) og Durita Brattaberg (Ringsakeropereaen, Br.dal) sikret seg sitt andre sertifikat (kl. II...):  Gratulerer!!

Den ene ble født i en annen - den andre har alltid vært seg sjøl.  Begge er mer enn vi tror. 

Så, endelig er det Nils Arne Eggens tur igjen! Den legendariske fotballtreneren, personligheten, Rosenborg himself måtte melde avbud til Djupskolen i fjor da han gjenopptok trenergjerningen i RBK. Flere tankebanereisende har derfor ventet på Godfoten-filosofen - men denne gang er han utfordret til å legge fotballen på hylla og primært snakke om hans forhold og tanker om det å være seg sjøl, om hva han har sett av forsøk på å være en annen, og hva han tror på for framtida - sett i et bredere lys enn fra flomlyset over et stadium. 

På "motsatt" banehalvdel står denne dagen Aase Knudsen, tidligere kjent som Claus Knudsen. Den transkjønnede lillehamringen, professoren og forskeren på HIL fullførte forvandlingen i november 2009 og har siden blitt mer og mer seg sjøl. Både Aase og Claus er/har vært aktive i musikklivet i byen og er fremdeles familiefar og bestefar i et mannsuttrykk for sine nærmeste. Hun tar oss med i ei reise i et landskap av kjønn; en mann, ei kvinne, et menneske.

Årets blå tråd på Djupskolen er fordommer - denne dagen får du nok brynet dine egne! :)   Men om vi snakker om to banehalvdeler; begge T-baneførerne spiller mot samme mål.   Og det blir sang, musikk og poesi :)

NYHET: Fra 17. februar starter hver D-dag med "HC's krusedullstund": uskolert rektor og krusedullfilosof i Landet for undring og fantasi dykker litt lenger ned i krusedullfilosofien - den grunnleggende for såvel skole, som land og mann.

Det er få plasser igjen så ikke nøl med å melde deg på - Velkommen!   Last ned pdf-invit  her.

En THINK-full flying start på det nye året

Maken til trio!! Først kom Børre og vekte oss. Så kom Tone Lise og fikk oss opp å stå. Så kom Anita og det hele tok av!                                                                                                                                                                    Med overskriften "Når fordommer får fare - tre historier som møttes og ble til én", inviterte Djupskolen til en annerledes D-dag. Faktisk ble det fire historier vi fikk ta del i; Anita Vårvik's uanmeldte men svært personlige fortelling om sin fortid som nedkjørt rusmisbruker som endte opp som betrodd, førsteklasses leder for Adora-prosjektet i ToneLise Akademiet, ble en enestående bonus for de tankebanereisende.  Adora-prosjektet viste til fulle hva som skjer når fordommer får fare og tiltroen til mennesker som har havnet på samfunnets "nederste hylle" får blomstre. Et titalls jenter har nå skaffet seg et verdig liv med fagkompetanse i negledesign, og dermed velvære og selvtillit for seg selv og andre. 

Tone Lises spesielle bakgrunn fra oppvekst i Båtsfjord (Finnmark) fram til etableringen av landet fremste kompetansemiljø for negledesignere (ToneLise Akademiet, Oslo), og hennes etter hvert betydelige engasjement i humanitære prosjekter (ref. bl.a. ROSA-prosjektet mot menneskehandel), er intet mindre enn imponerende. Og - for dagens fjerdemann; HC Medlien, en kraftig fordomsknuser hva gjelder oppfatning av hva "negledesignere" står for ....!! :)

Børre Sørdahl, oppvokst i Myre i Vesterålen, nå mangeårig tromsøværing, eier og driver av reklamebyrået Rød Tråd, musiker, tidligere forretningsmann m.m., er mannen bak THINK Mental fashion med visjonen Think of a world free of AIDS, - intet mindre! Det jobbes nå aktivt - og svært annerledes enn man er vant til i HIV/aids-verden - i Cape Town, Sør Afrika og i Murmansk, Russland. Idéen er å smitte ungdommer med entusiasme for selv å ta tak i problemene. Derfor jobbes det med lystbetonte, humørfylte og verdighetsoppbyggende tiltak på flere plan. Se mer på www.thinkmentalfashion.com.

Via HC's idé om å ta i bruk negledesign for å skape oppmerksomhet og entuasiasme for HIV/Aids utfordringene, er nå alle disse nevnte historiene og virksomhetene blitt til ei helt ny. U8 vil også gjøre sitt beste for å bidra videre og om få måneder vil vi alle vite om det faktisk sitter jenter i Sør Afrika og Murmansk med egne arbeidsplasser og designer negler for jenter som på en cool måte kan vise omverden at de har testet seg, - eller støtter kampanjen for en verden fri for AIDS... TENK OM.... !!!

Lucky Mat imponerte nok en gang - denne gang også med fantasifull rosa potetstappe og spinatgrønn eggerøre. ROSA-Anita og "Jentene på Toten-Marion" lot seg villig friste av det bugnende bordet :)  NB! Neste D-dag vil forresten hennes venner være svært sentrale.... - sammen med Nils Arne Eggen. Så hiv deg på 17. februar. Få plasser igjen :)

Fullbukket på D-dag 4 :)

Godt nyttår alle besøkende!

Vi starter året 2011 med en god nyhet: på skoleårets fjerde D-dag vil bortimot 50 tankebanereisende fylle U9verset. P.ga. ekstra hyggelig påmelding fra gruppe på 10 personer tillot rektor å overskride grensen på 44. Gruppa skal forøvrig fortsette med eget prosjekt i tårnet utover kvelden (merk den muligheten...), så den 20. januar blir både en djup og høy tankedag.


Tittelen på D-dagen er "Når fordommer få fare - tre historier som møttes og ble til en". Børre Sørdahl (tromsøværing, heretter ofte stasjonert i Sør Afrika i arbeidet med HIV/Aids) + Tone Lise Forbergskog (båtsfjordværing, nå Oslo-basert, med suksess innen negledesign) - supplert med krusedullfilosof HC Medlien og en spesiell idé, - det er hvem og delvis hva dette vil handle om..... - spekkfullt av fordommer. Og Børre trakterer pianoet :))).

Så folkens: ikke nøl med å sikre plass på D-dag 5 (17. februar): da kommer nåværende mann Nils Arne Eggen og forhenværende mann Åse Knudsen .... Ergo: flere tankevekkere på gang.

Hva vil framtida bringe....?  

2010 er snart fortid. Ja, mer og mer blir fortid. Mindre og mindre gjenstår som opplevd framtid. Djupskoleåret 2010 minnes som nærmest overstadig gledelig (bla nedover denne sida så forstår du), så TAKK til alle som har bidratt: Tankebaneførere og T-banereisende.

I høst har det på hver D-dag deltatt ei lita frøken, Hannes Hedda (f. 11.06.10). Hun var også med i fra første D-dag i fjor høst, trygt i mors mage begge semestre, helt uforberedt på alt som ville hende. Nå ser vi et lyst våkent menneskebarn som undrer seg over alt. Er åpen og fordomsfri for alt.   Hedda vil fortsette å være tilstede på våre tankebanereiser - fortsatt uten å ane hva framtida vil bringe....  Men hun skal vite at det egentlig er for henne, og hennes søstre og brødre Tellus rundt at vi holder på. Det blir meningsløst om det bare er for oss, - er det ikke...?!


Så ha ei fredfylt og god jul alle sammen - - - måtte 2011 bli et skritt i riktig retning for store og små. Den som er en liten engel kan bare håpe - - men én ting er sikkert: D-dagen den 20. januar er fullbooket :)) - så gå for de neste om du vil finne ut hva dette handler om.     DJUPSKOLEN - for viktige valg videre.

Stutt og djupt, høgt og bredt - under REGNBUEN

Det var nok hverken beina eller hodene vi husker best fra siste D-dag, men - som vanlig: menneskene vi møtte. Geir Arne Hageland tok oss med på såvel praktiske som tankefulle prøver, ga oss innsiktsfulle historier fra oppvekst og ekspedisjoner - spesielt TV-serien "Ingen grenser", og viste virkelig hva det vil si å snu et såkalt handikap til en styrke. Takk for ditt gode humør og ekte pågangsmot!   PS! Geir Arne uttrykte at han følte seg handikappet i forhold til å ikke få vist fram bilder på skjerm bak seg (Djupskolen er dessverre, - neim jeg mener heldigvsi! powerpointfri :). Men ingen savnet powerpoints. Du har mer enn nok POWER i egen person, Geir Arne!  Og etterpå ble det stuttbeindæns :))Dagens del 2 ble fylt med regnbuens farger - såvel visuelt som språklig og metaforisk. En usedvanlig varm og nær fortelling fra et helt spesielt ektepar om et helt spesielt barn; Ruben Sebastian (nå 25), som ble født som "en vannkrukke med et skår i" men som slik vannet flere blomster på sin vei. En autistisk sønn + entusiastisk oppvekst, takket være holdningen og handlingen til mor og far Unni Lisbeth og Magnar Kleiven, har gitt et rikere liv og mange gode erfaringer å dele med oss andre. Takk for varme ord, lyriske dikt, mye latter og vakker pianomusikk.

NB! De tankebanereisende ga "De 3 hoder" gjennomsnittlig 9,8 av 10 mulig i evalueringen, det sier vel sitt :) Om du vil høre om opplevelsen fra en av dagens T-banereisende, kan du lese Sten Magnus sin blogg (Sten er nylig avgått konsernleder i Umoe Restaurant Group og trolig en av landets mest motiverende ledere). Takk for din entusiastiske deltakelse og inspirerende væremåte:). Sten's refleksjoner.

8 bein og 3 hoder på neste D-dag

Ikke alle har et ekstra par bein å sette inn om man vil holde seg litt lavt i terrenget :). Geir Arne Hageland, Lillehammer, fikk gjennom Lars Monsens TV-serie "Ingen grenser" vist hva han står for - og går for. Hans perspektiv på begrepet hindringer får en ekstra dimensjon når vi hører ham fortelle om sin oppvekst og hvilke grep han valgte å ta. Sjekk gjerne hans hjemmeside www.funkibator.no. Og sjølironien er tilstede så det holder :) - gled dere til D-dag 3 torsdag den 25. november.


I fint driv over fjellet mot Hellemobotn. Den samme Geir Arne som 10-årig dovring, såvel framlengs som baklengs... Neste par ut denne dagen er to hoder - svært så kloke og gode, tilhørende Unn-Lisbethi og Magnar Kleiven. Sammen driver de bl.a. Vivilja i Bamble (www.vivilja.no) og lege Magnar er godt kjent for mange gjennom sine uttallige humørfylte foredrag landet rundt som begeistringskunstner. Ref. også boka "Ikke bland doktor'n borti helsa di". Unni-Lisbeth er prosjektleder i Bamble kommune for et treningsprogram for spesielle barn.  På Djupskole-dagen er erfaringer og opplevelser med deres egen spesielle sønn, Ruben Sebastian (25), som er saken. Viviljas visjon forteller det meste om hvordan de takler sin livssituasjon: "bidra til å øke menneskers livskvalitet gjennom å spre begeistring, optimisme og livsglede"

D-dagens tittel torsdag 25. november (kl. 10:00 - 16.00) 

Latter og tårer i sol og glede på D-dag 2

"Takk for at du brøt en regel. Takk for at du snudde et mønster. Takk for ditt glade, åpne, engasjerte vesen. Takk for ditt mot og troen på egen vei". - Dette skrev jeg nettopp i en e-post til Guro Hansen Helskog som en tilbakemelding på gårsdagens opplevelse her i U9verset. På (altfor) kort tid ga hun oss innsikt i sin arbeids- og tenkemåte for filosofisk dialog - nå relatert mot skoleopplevelser. Interessant og viktige budskap fra den relativt lave Guro (157 cm), men stor nok til å motta Gandhi-prisen for sin dialog-på-tvers (Gandi - 161 cm :).  NB! Vi gratulerer oss sjøl med denne 10. D-dagen - måtte det bli titalls flere ,,,;)

"Skolemester" Inge Eidsvåg (186) fulgte opp fra Guro's spor og sugde forsamlingen øyeblikkelig inn i sine tankebaner. Dagens tema "En lærer påvirker evigheten" er som skrevet for Inge, og hans mange kunnskapsbaserte, frodige, gledesfylte fortellinger om lærerens betydning for store og små tok oss med langt innunder huden. Maken til hans ekte, sterke fortellerglede - og evne! - skal det letes lenge etter.  Det er i slike møter hvor mennesker forandrer mennesker. Dagens musiske menneske var visekunstner, forfatter og dønn hedemarking, Tor Karseth. Få har en så bred skala fra reinspikke humor til djupeste tankevekkelse. Takk for toner og ord, Tor.

Høgskolen i Volda har fått sin første djupdykkersertifiserte lektor

Marit Wadsten, lektor på Høgskolen i Volda, har fem ganger tatt seg den lange turen fra hjemstedet, naturperlen Eikesdal i Møre og Romsdal, med bil og tog til Moelv - og Landet for undring og fantasi, for etter å ha hatt sin stille morgenstund øverst i De utenkte tankers tårn, å senke seg ned i Djupskolens lune ro inne i U9verset.  Interessen og innsatsen ble i går, 21. okt 2010, belønnet med Dykkerserifikat, - som nr. 41 i rekken. Gratulerer - og takk for inspirasjonen du gir oss arrangører :))

Djupskolen berører evigheten

Årets D-dag 2, torsdag 21. oktober, har tema "En lærer påvirker evigheten - om læring og læringsglede i og utenfor skolen". En såpass sterk tittel krever sterke tankebaneførere bakom ordene. Derfor er det selvsagt Inge Eidsvåg sine ord - godt understøttet av Gandhi-prisvinner og dialog-på-tvers-filosof Guro Hansen Helskog. som vil ta oss med på en tankebane-reise etter samme modell som hun med hell har testet ut i skolene, spesielt med og mellom norske ungdommer og elever av ulik etnisk bakgrunn. Guro er også forfatter av lærebokserien Dialogos - praktisk filosofi i skolen.

Inge er viden kjent landet rundt etter årevis og rekkevis vise kåserier, kronikker, artikler, bøker og foredrag - spesielt om sitt brennende favorittema: skole-elev-lærer-læring. Basert på tilbakemeldingene og opplevelsen vi hadde i U9verset i fjorårets Djupskole, kan vi bare glede oss til denne D-dagen :)  Er du fortsatt litt usikker på om dagen vil være noe for deg....? Klikk på denne og les side 2 så sees vi kanskje her den 21....?   Men merk: Få plasser igjen - sjekk status nedenfor! Norge - kanskje verdens fremste honningkrukkeland? - men mange gode mennesker har vi. To av dem møter vi i U9verset i oktober. Merk uttrykket på Djupskolens egen Humørhonning: Let it bee - just fly and catch!   Torsdag 21. oktober får du tankene servert rett i fanget.

DJUPSKOLEN lever - ALT lever!

Jammen fortsatte skolen der den sluttet i vår :)  Etter en passe krusedullete innføring i den nye "religionen"; itismen - ved en engasjert uskolert rektor HC - entret Jon Schau lokalet og løftet dagens tema "Hei Gud, hvem er du?" opp på et enda høyere nivå. Eller rettere sagt; djupere. Og enda mer engasjerende!  "Fjetrende!!!", "Glitrende!", "Fantastisk opplevelse - 12 poeng!". Det yter ikke Jon rettferdighet å forsøke å gjengi hans budskap her, og som han selv sa: "Skriv ikke noe som helst av det jeg sier. Det som er verdt å huske det husker du uansett. Det andre er ikke verdt å notere".  - "Dessuten er ingenting av det jeg har å melde sant. Ingenting. Det er bare 100% ærlig og sant for meg. Du må selv finne din egen sannhet."  Klok sagt - som så mye fra det svært så levende mennesket Jon Schau. Jeg sier bare: > skaff deg Jons Bok. den vil sette spor, garantert.  Evalueringen ga score 8,9 for HC, 9,9 for Jon :)) Supplert med Ole Kristian Thomassens gode visevalg, framført med sterk innlevelse - akkurat som Hanne's sang - ble D-dag 1 fylt med mye ettertanke og varme øyeblikk. Akkurat som idéen med skolen er: at du skal reise hjem litt rikere enn da du kom.

Å formidle sine innerste tanker om forholdet til Gud - eller seg selv - det volder en viss hodebry...:) 

Humørhonning-krukke til Jon med slogan: Let it bee - fly and catch!  Tre stolte innehavere av Dykkersertifikat: Ole Kristian Thomassen (Hamar), Mona Heie (Gjøvik kommune), Espen Thorsrud (Kreftforeningen, Hamar). Gratulerer!!Flere enkeltdykkere meldte med glede i øynene at de helt klart ville komme tilbake flere ganger, - det er jo den beste tilbakemeldingen vi kan få :) Ja, to trondhjæmmere som reiste på prøvetur med Tankebanen bestilte sporenstreks billett til alle 8 D-dagene. Fantastisk! - og dermed klar tale: ikke nøl med å booke plass på dagene som kommer. Vi har MYE glede i vente.

En skole for utvidet forståelse

Ved nærmere ettertanke tror jeg jammen Djupskolen har en misjon som så langt ikke har vært framhevet: den er som skapt for utvidet forståelse av omverden. En D-dag bidrar til å utvide egne handlingsrammer. Du får et bredere perspektiv på verden, på tema og områder du kanskje svært sjelden befatter deg med men som gjør veien din breiere å gå.          Det er mye vi ikke har tenkt over - mangt vi ikke har fått innblikk i =>>>> Djupskolen gjør oss rikere :)  Rett og slett.

T-banefører Rune Andersson (som også blir med i det kommende skoleår) overrakte denne teksten til Djupskolen den siste dagen i juni;  Javisst, vi skulle hatt ei vekkerklokke av og til - - - det er snart på tide.

Nytt skoleår står klart - STOR begeistring registrert :))

Som du ser av spalten til høyre med neste års Tankebaneførere; år 2 kan bli enda bedre enn det første! Det sier ikke så rent lite (om det blir like bra er det også helt fenomenalt, etter min mening). Som uskolert rektor er jeg kjempestolt over responsen jeg har møtt hos alle jeg har spurt om å komme å dele sine tanker med oss. Det er helt klart at skolen tas seriøst - noe også den unisone applausen frå årets T-banereisende bekrefter.

En ydmyk men gledesstrålende uskolert rektor inviterer derfor nye (og ja, også mange "gamle" fortsetter...) reisende til å søke om nedtak jo før desto bedre. Nærmere 25 djupdykkerplasser er allerede solgt (kun 44 reisende pr. D-dag), herav flere pakkereisende + en rekke enkeltdykk.

Klikk for tilbudet  Pakkereise med Tankebanen : for kun en tusenlapp i månedspris kan dere fordele 8 ulike kollegaer/partnere/bekjente på 8 unike D-dager. Dere får altså oppleve 16 enestående Tankebaneførere for en pris av kroner 12.000!! (inkl. lucky lunsj).

Forøvrig minner jeg om at dykkersertifikat tildeles den som fullfører (minst) fem D-dager. Men du kan også kjøpe enkeltdykk, dersom det er plasser igjen (djupdykkere og pakkereisende slipper inn først).

Et godt spørsmål krever 3 gode svar. Spørsmål: HVORFOR SKAL MAN GÅ DJUPSKOLEN? Her er 3 mulige innganger: 

Den faglige inngangen

”Dagens T:ma (tema) er spesielt interessant, relevant og nyttig for meg/min jobb.  Jeg ønsker et enkeltdykk for å styrke min kompetanse”.

Den kreative inngangen

”Jeg søker inspirasjon for nye tanker, nye idéer og viktige valg videre. Da vil min egen nysgjerrighet, undrende og søkende person elsker å møte unike T-baneførere, reise sammen med nye, spennende mennesker og få suge til meg alle visuelle inntrykk fra Landet for undring og fantasi.  Her vil jeg også  få med meg oppdagelses-tankegangen transSoon (en egen måte å oversette – inspirert av transLate….:) - det man hører og ser til egen nytte).

Den blomstrende inngangen

”Jeg vil ha godt av en helt prestasjonsfri dag inniblant. En dag jeg møter med helt åpent sinn, kan lene meg tilbake og nyte og sanse, fange gode tanker og stemning fra unike mennesker i helt unike omgivelser – og reise hjem rikere enn da jeg kom 


Du verden for en skoleavslutning det ble!!

Nå vet jeg nesten ikke hva jeg skal skrive for å unngå at du ikke tror meg.... Det har vært så utrolig mange flotte stunder, mennesker og tankevekkere gjennom årets 8 D-dager at jeg er redd for troverdigheten av hva jeg selv - som uskolert rektor og driver av skolen - skriver i etterkant. Men jeg må bare si det slik både jeg og majoriteten (om ikke alle...?) av de T-banereisende følte da det hele var over i går: D-dag 8 ble over the Top. Og jammen har vi i år hatt 7 tidligere topper!

Først Kines kraftige, engasjerte historiefortellinger fra et kulturperspektiv - der enkeltindividets egenverdi og selvbilde stod i fokus. Så Wolfgangs særdeles livfulle, innsiktsfulle, genuine musiske & ordlekne forestilling ved pianoet og i tett nærkontakt med en nærmest trollbunde men kraftig klappesalig forsamling. INGEN, selv ikke de gjenværende Eggen-supportere savnet fotballfilsofen ett sekund. (IKKE sagt til forkleinelse for Nils Arne, han vil garantert bli en hørverdighet til høsten :)!


Under en U-høytidlig seremoni ble innehaver av Ungarns høyeste sivile orden, den evigeunge Plagge, tildelt Landet for undring og fantasi's djupeste U-orden KrusedullBegeistRingen - av blått, ungt garn. Ulvegjeng Torballe (direkte oversatt fra flattysk) tok i mot med fatning og verdighet før han fullførte sin D-dag med å akompagnere poet HC i framføringen av "Lille Frø" - en hilsen til den ufødte i Hannes mage (NB! HC's datter og Wolfgangs kone heter begge Hanne, begge på vei til noe stort :)   MERK: U-høytidlige Wolfgang ganget i stuttbokse (som det hete på Hedemarken), som den første T-banefører noensinne. Legg merke til  leggmusisklene.... - og én-touch fingerferdigheten på U9versets Schimmelindividualister i sort & hvitt.


Mellom Kines engasjement ble Djupskolens vannprosjekt i Sierra Leone, Hand of Hope, overrakt 3.500 kr fra Else Marie Sandvold i Trollberget barnehage, Stavanger - TAKK!!  Trollberget stiller forøvrig med sju - SJU - deltakere på kommende års Djupskole - helt fantastisk!! Håper det inspirerer og bekrefter skolens verdi for andre også :)


Tilsammen 29 ble kvalifisert for Dykkersertifikatet etter første skoleår, flere står for tur til høsten (krav: deltatt på minst 5 D-dager). Her er de 12 siste - dobbelt opp :): Bildet til høyre - foran: Per Otto Sletten (Flisa Trykkeri), Hilde Nordløkken (dyrlegen på Bessaker, Sør.tr.lag), rektor HC. Bak: Else Marie Sandvoll + Linda Olsen (Trollberget bhg, Stavanger), Christian Solgaard (Bærum kommune, kultur), Kari Heggelund (Spire design, Flisa), Britt Helliesen (Bærum komm, kultur), Elisabeth Nilsson (Gubr.dal. krisesenter, Lillehmr), Kirsten Fuglseth (Bærum komm, kultur), Hilde Hjelt (HK Data, Moelv), Rune Semundseth (Lifemastering, Drøbak), Ingeborg Hjelt Kramprud (HK Data, Moelv).

Wolfgang plaggierer Eggen

Siden Nils Arne Eggen måtte kaste inn djupskolehåndkleet og gjenoppta treningsdrakta hos RBK, endte et raskt søk etter alternative individualister som også spiller på fellesskapet (ref. mangfoldige tangenter) med følgende fangst: Wolfgang Plagge! :) Hele djupskolekollegiet er begeistret over denne løsningen og vi ser fram til en annerledes men trolig like fargerik seanse i U9verset torsdag 3. juni.

NB! Overskrifta betyr å IKKE etterape men erstatte, på wolfgangsk vis - hva Eggen ville ha gjort :)


Så, folkens; dette er Djupskolen! - en annerledes skole hvor overraskelser og ikke-forutsatte hendelser oppleves som krydder og kraft.  De ca 50 T-banereisende denne siste D-dagen av vårt første skoleår har noe å glede seg til:))  For som kjent: Kine Hellebust stiller som forutsatt - men trolig med uforutsette inn- og utspill..... Det handler om mer enn å leve.

Programmet for neste skoleår er klart!!

Her kan du laste opp en midlertidig pdf-presentasjon for neste Djupskole-år. Pr. d.d. mangler nå kun én av de i alt 16 T-baneførerne - men siden de gode tilbakemeldinger på Djupskolen nå er såpass mange og entusiastiske, så slippes herved en del katter ut av sekken før den er stappa full :)  FORDI: Du kan nå reservere plass på kommende T-baner - dvs ha dem på hånda til 15. juni - da starter salget for fullt.   Last opp vedlagte pdf-presentasjon så tror jeg du får mange gode tanker....:)

Nils Arne & Kine - knallsterke alene, kannnnnoner sammen!

Skoleårets aller siste D-dag nærmer seg med temaet Den enkelte og fellesskapet. Duoen Kine Hellebust og Nils Arne Eggen må begge sies å ha noe sjølstendig å stå for - men er også kjent for sine unike, underholdende lag. RBK og Tramteateret har preget idrett og kultur her til lands på sin unike måte - og humør og originalitet har vært to av flere fellestrekk for såvel fellesskapet som individene Kine og Nils Arne. Nå har mye skjedd siden de var som mest synlige på scene og bane, men klokskapen har trolig bare økt med åra :)  Torsdag 3. juni står de begge på samme arena - i Landet for undring og fantasi og et fullsatt U9vers gleder seg stort til å reise i deres tankebaner og oppleve en minnerik avslutning på historiens første Djupskole-år.  Dagen er så og si utsolgt men har du veldig lyst: meld deg, kanskje får vi forfall - eller plass til en stol ekstra....  Penga går jo til rent vann i Sierra Leone :)

NB!  Innen mai er omme vil vi kunne presentere T-baneførerne for neste skoleår. Jeg sier bare: gled dere! :)))

MULIGE UMULIGHETER; Cato Zahl Pedersen strikker!

Den sjuende D-dagen engasjerte forsamlingen på et høyt nivå. T:ma Mulige umuligheter var selvsagt skreddersydd til T-baneførerne Malin Arntsen (ekstrem forvandling på Klokkergaarden i Rødøy, Nordland) og Cato Zahl Pedersen - denne gang med mest fokus på hva andrehar tenkt om Cato (som "stakkars handikappet", "utypisk sydpolfarer" etc.). Malins historier er jo nesten ikke til å tro men viser hva det betyr å ha inderlig kjærlighet til et hjemsted, tro på egne ferdigheter, involvering av lokale resurser. Catos lavmælte, powerpointfrie (for første gang:) "foredrag" - kommunisert med ærlighet og åpen sårbarhet, ble et stjerneeksempel på hvordan en tankebantereise på Djupskolen kan treffe folk i hjertet. Også dette paret scoret like oppunder 10 av 10 mulige på evalueringen :). GRATULERER!

Neste Djupskoleår lanseres medio mai - nå med en blå trå gjennom alle åtte D-dager. Den alltid strikkende Durita (operasjef i Ringsaker) innviet Cato i kunsten å ikke miste maska. Alle tilgjengelige hjelpemidler ble aktivert - med sedvanlig stor innlevelse :) 

Malin Arntsen: alltid med et glimt i øyet - selv etter laaaang biltur sørover fra Rødøy, - helt greit for en en Askeladd:) Dykkersertifikatfor tre karer: Dag Urdahl (Fet Nærmiljøsentral), Arild Kristoffersen og Erik Slaatsveen (begge DnBNOR, hhv Oslo og Moelv/Lillehammer). Tilsammen 16 har kvlifisert seg for studiebeviset (minst fem D-dager).

VELDIG vellykket D-dag i Skaug og Dahle - for glede og bekymRing

Øystein Dahle og Randi Skaug engasjerte så det holdt på Djupskolens sjette D-dag 18. mars! Overstrømmende tilbakemeldinger fra de T-banereisende føyer seg fantastisk flott inn i rekka fra skoleeventyret startet i fjor høst. Øysteins lavmælte men kraftfulle betraktninger rundt klodens klimasituasjon får oss alle til å tenke - og forhåpentligvis handle. Randi Skaug, for første gang uten powerpointhjelp (som er uønsket i Djupskolen), delte raust av sine opplevelser og erfaringer fra omgang med naturen på toppturer og i skogen.  - "Vi må ikke ha det så travelt", sa Dahle - "Gleda løper etter oss på veien men har ikke nådd oss igjen".   Forøvrig stilte mannen opp med nybrukket skulderben, på sin 72-års dag :)))

"Je har fått høydesyke og har problemer med å legge sammen tall. Ska vi sjå..... hvor mange fingre har jeg nå da...??"   - Som den første i historien ble Øystein Dahle innehaver av BekymRingen - BegeistRingens motstykke, her overrakt av uskolert rektor HC med ordene "Vi trenger tungvektere som deg som kan vekke oss, - med begeistring!". Dermed fikk han også BegeistRingen, velfortjent - som også Randi mottok med stolthet og glede :) Gratulerer og stå på videre!! Fem nye T-banereisende sikret seg Dykkersertifikatet den 18. mars: F.v. Aud Flugstad (Jordskifteretten, Hamar), Sjur Alhaug (Ringsaker kommune, Næroset). Sigrid Frigstad (Snømyra Barnehage, Kristiansand, Signe Winther (selvst., Røyken), Rune Andersson (slagferdig, Moelv).  Sistnevnte ordkunstner overrakte den håpefulle tekstplata til Landet for undring og fantasi. Nå er den hengt opp til glede og inspirasjon :)  - "En pussig skrue vet hva det dreier seg om", sier Rune, slagrammet men ikke hjelpeløs.

Kommende D-dag handler om Det naturligste i verden

 Merk dette klippet fra hennes hjemmeside: "Randi Skaug innbiller seg at menneskelig energi kan hentes i naturen, selv om jobben gjøres på kontor. Akkurat som om en som er kjapp til beins skulle klare å tenke raskere. Hehe."

Dette er typisk Randi Skaug, sjølironisk, humørfylt og hverdagslig. OG samtidig kraftfull, engasjerende og full av konkrete tanker og erfaringer om hva som får oss til å yte ekstra - på naturlig vis. Man trenger ikke å ha besteget de høyeste fjell på verdens sju kontinenter (som Randi riktignok har gjort) for å fatte verdien av naturen, - men det gir et spesielt perspektiv. Men D-dag 18. mars skal IKKE handle om bestigning av fjell men mer om hva vi har å hente av overskudd og påfyll fra en skogkrull bakom husveggen. Sjekk begrepet "walk the talk", så forstår du :)

Men førstemann ut 18. mars er selveste Øystein Dahle: den ubestridte nestor i norsk miljøsektor, en av våre desidert fremste talsmenn for friluftslivet (ref. Den norske Turistforening, Worldwatch Institute m.m.) - en grådig lun, reflektert og tankevekkende kar på alle måter.   Med dagens tema: Naturen - en kilde til forbedring, berører vi tidens viktigste ressurs - en vi kan glede oss over :)


Det er ikke bare Sporveiene og Den norske Turistforening som tar T-banen; også Djupskolen. Vi kaller det å reise med Tankebanen og torsdag den 18. mars skal vi "inn i naturen" og se hva vi kan hente med oss ut. Vi kunne ikke fått bedre T-baneførere enn Øystein Dahle og Randi Skaug til å følge oss på en slik tur :)   Vil du prøvegå....??

Historiens første Dykkersertifikat delt ut :))

 Torsdag 18. februar 2010 blir historisk: I U9verset denne dagen kunne en stolt uskolert rektor HC tildele det de første studiebevis for Djupskolen: Dykkersertifikatet, til åtte glade tankebanereiseveteraner. GRATULERER!  Hele 44 andre står for tur og nye utdelinger vil nok bli faste innslag på D-dagene heretter. Kriteriet er gjennomført (min.) fem av skoleårets åtte D-dager. 

De åtte første innehavere av Dykkersertifikat: Fra høyre Kirsti J Wedum Gjestvang, Grete Holen (Delta, Oslo), Eva Solbakken (Br.dal), Grethe Hansen van Diepenbeek (Sperrebotn), Dagfinn Dulsrud (Moelv), Marianne Medlien (Moelv), Durita Brattaberg (Ringsakeroperaen, Br.dal), Hanne Kr. Medlien (Moelv).  Aftenpostens utenrikskommentator, Per Kr Haugen (bildet over), fikk oppdraget som stand-in for Obama :) Hans interessante betraktninger rundt "dagens navn" på Djupskolen la et godt grunnlag for videre dialog hos forsamlingen. NB! Per Kristian er forøvrig født og oppvokst som nærmeste nabo til HC/Medlien gård, - morosamt :))

D-dagens første del ble tatt glitrende hånd om av Inge Eidsvåg som ga oss fullt fanget med gode innspill til "hvordan være gjester i hverandres sinn" (med dialog som kommunikasjonsform). Ikke minst var fortellingen om Gandi og hans aksjonsform i komplekse konfliktsitasjon svært givende. Toppkarakter fra deltakerne: 10,0 av 10 mulige (!).  D-dagen fikk også sin første musiske trio: Tankebanereisende Ole Kr Thomassen (vangsokning/ved Hamar) og søstrene, vertinnene og T-banereisende Hanne og Marianne (Medlien) skapte stemning ingen powerpoint kan matche:) Brønnene fylles :) Gledelig melding på en solfylt fredag i februar: Djupskolens bidrag til brønnprosjektet Hand of Hope (8 brønner i Sierra Leone sammen med Plan) har nå passert 150.000 kroner!! Her er inkl. resultat også for de resterende 4 D-dager basert på påmeldte/Tankebane-reisende pr. d.d. Så TAKK til alle som har bidratt:)) Bruttosalg av boka mi, "Prikken" samt netto for "BegeistRingen" i 2009 ga tilsammen ca. 120.000, dermed er vi allerede halveis :) Totalkostnaden er NOK 520.000. Alt salg av de samme produkter for 2010/11 går til samme formål. Brønnene vil bli vannførende ila sommeren :)   Vil de se den uvanlig gledesfylte musikkvideoen Hand of Hope, innspilt i SL mai 2009 - klikk her.  Melodi: Børre Sørdahl, Tromsø (sjekk hans fantastiske arbeid på www.thinkmentalfashion.com). Tekst: HCM / Børre S. Sang: Hanne og Marianne Medlien. Mix: Cluch.no (filmen), Jørn Kjonerud, Næroset (musikken).

Èn skole, to-og-to, tre dager, seks navn - og du...?!

Maken til typer kommer garantert ALDRi til å vise seg herover innenfor så kort periode. Disse seks tankebaneførerne vil avslutte tidenes første Djupskoleår: Nils Arne Eggen, Kine Hellebust, Malin Arntzen, Cato Zahl-Pedersen, Randi Skaug og Øystein Dahle.  Dykk HER så dukker opp en flott pdf : SEKSER m/styrmannsom viser Hvem, Hva, Hvordan og Når.   NB! D-dag 8 (3. juni) med Eggen & Hellebust er så og si FULLTEGNET.

Og HER får du opp FAKTISKE PRAKTA: alle detaljer om pris, betingelser, ordbok og hva du får for penga.

Halvgått skoleår - helgodt tema

Den fjerde av Djupskolens åtte D-dager gikk av banen sist torsdag med nok en toppscore :) Tankebaneførerne Susanne Wolmesjö og Magnar Kleiven oppnådde begge sterk respons og presenterte hver sin vinkling av temaet "Menneskets mentale kraft" på en fortreffelig måte. Mye latter og læring fra begge - akkurat slik vi ønsker at Djupskolen skal være.           Mest "rørt og beveget" ble vi av Susanne som fikk oss opp å stå og bevege kroppen. Begge hennes budskap - også synliggjort gjennom nettsider ved samme navn: braingym.se og educationinmotion.se - viste hvor lite som skal til for å øke farten på omdreiningen, styrke helsen og øke gleden :)     Begeistringskunstner Magnar fokuserte mest på vår kreative intelligens og minnet om hvor mye vi har å gå på - med humor og glimt i øyet hele veien.

Bamblingen Kleiven demonstrerer reptilhjernen...

Bamblingen Kleiven demonstrerer reptilhjernen.....                                Susanne - leken, lett og lærerik En GOD NYHET er også at man kan overføre evnt. manglende D-dag til neste års høstsemester for dermed allikevel å oppnå vitnemålet (Dykkersertifikatet) - dvs ha reist minimum fem D-dager - i inneværende kalenderår. Du kan fx. delta tre dager nå + to til høsten.  T-baneruta for 2010-2011 forventes presentert i mai. Men først er det altså "Dialog og konfliktløsning" med Nansenskolens Inge Eidsvåg .... og Barack Obama - plan A eller B:) .... (se videoer i boksen til høyre).  Klikk herså forstår du hvorfor jeg er både stolt og glad over å ha Inge på laget. Mannen kan nemlig trollbinde.

Obama får invitasjonen nå

Idéen om Barack Obama som T-banefører ble framført i kraftfull video i mai (se i boksen til høyre). På den magiske dato 11.10.09 ble HC's tale til presidenten spilt inn (se i samme boks). I dag, 1. desember 2009 ble det formelle brevet signert og DVD m/vedlegg ble postet til Det hvite Hus i Washington.  Torsdag 18. februar 2010 er D-dagen, temaet er "Dialog og konfliktløsning" og Obamas T-banemakker denne dagen er Inge Eidsvåg, Nansenskolen, selv kjent og prisbelønnet for sitt fredsskapende arbeid spesielt på Balkan.  "Vi må gå for det vi håper på", sier krusedullfilosof HC. "For meg er forfatteren av boka "Mot til å håpe" - Barack Obama - den ultimate tankebanefører på Djupskolen. "- for det er oftest MOTET som svikter." "Jeg gjør dette for å symbolisere noe viktig: Vi må gå for det vi håper på! Vi må tørre å snakke høyt om våre drømmer, våre visjoner, våre HÅP for verden. Om mulighetene kan virke små, og du selv synes liten, så er det viktig å synliggjøre hva vi egentlig ønsker oss".   Dette er mye av hva Djupskolen handler om: Å møte kraftfulle mennesker men lytte til hva du selv innerst inne opplever, hva du står for, hva DU tror på, hva som kjennes riktig for DEG akkurat nå. Vi må stole mer på egen følelse, eget hjerte, eget HÅP. Det er MANGE som egentlig vil det beste for andre. Å forandre for andre er den endelige oppgave. Først da bygger vi en større verden -bestående av OSS - ikke av MEG & MITT. 

HC adresserer en ny utfordring til president Obama tallrike. På Djupskolen 18. februar vet vi svaret..... :) Barack:  YES, WE CAN!       - - - -  (på ringsakermål;  "Jøss, vi kænn!!")


NY GNISTRENDE DOBBELTDUO SLO TIL -> "Det musiske menneske"

Torsdag 19. nov BLE en ny tankevekker i Djupskolen!

Her er utdrag fra vår forhåndsannonse: Med Jon-Roar Bjørkvold ved pianoet kan vi love at hode, hjerte og sinn fylles med gledesfylte sanseopplevelser. Mannen er et unikum, forfatteren av bl.a. "Det musiske menneske", professoren i musikkvitenskap som sa opp professoratet ved UiO i åpen protest mot en ”kvalitetsreform” der det musiske mennesket forsvinner i stramme tall, autoritær kontroll og økonomisk trangsyn. Bjørkvold: ”Blikket må snus: Verdiskaping starter ikke på børs og økonomisk kapital. Kilden ligger i mennesker og musisk kapital. Der ligger nøkkelen til kunnskapsvekst — fra vugge til disputas.” 

Professor Bjørkvold i kjent positurKari og Martin i musisk samspill

45 engasjerte mennesker fylte i går U9verset der "verden" for første gang fikk oppleve Kari Slaatsveen med sin kjæreste Martin Hagfors i samspill på ei "scene". Det ble så samstemt, så samstemt. Når så fyrverkeriet Bjørkvold fikk frie tøyler de siste to timene sovnet man i hvert fall ikke i stolene :) Kraftfullt og tette møte med reflekterte mennesker - slik Djupskolen skal være kjent for. NB! Blant de tankebanereisende var det denne gang invitert to blindpassasjerer (!) ; Gunnar Haugsveen (oppvokst Nærosets nabobygd Åsmarka) og Atle Lunde, h.h.vis genr.sekr. og leder i Norges Blindeforbund. Formålet var å minne om vårt sanseapparat som vi såkalte seende helt sikkert ikke aktiverer fullt ut. I Djupskolen sjekker derfor de reisende inn sine håndholdte dippedutter i Mobilhvileriet- så er vi kvitt dem fra kroppen og kan tenke på noe annet :)

LOVELEEN OG MARCO - "Vi er likere enn vi tror"

 marco og loveleen

Loveleen Rihel Brenna og Marco Elsafadi - kom, delte, begeistret, engasjerte og rørte oss alle fredag 9. Oktober, på Djupskolens andre D-dag. Temaet var Fordommer og toleranse og tittelen ”Vi er likere enn vi tror”. Disse to ga oss raust, på hver sin måte, et djupdykk i hvordan det er å være outsider og i hvor stor påvirkning vi har på hverandres liv. Vi fulgte dem ned daler og over fjell, vi lo og vi gråt og lot oss alle berøre og ettertenksomheten lå godt i oss alle når skoledagen var endt. Enn så like de er i sitt engasjement og sin visdom viste de oss også hvor forskjellig man kan formidle, med stor effekt. Loveleen stillferdig og sterk, med lillemor på armen, lavmælt og direkte uten store fakter. Marco, også han atskillig roligere enn vanlig pga sykdommen (for øvrig oversatt fra Guillain-Barré til Glenn-Børre fordi "han er mye lettere å slåss mot, han skal tas!"), men energisk og vital, hjertevarm og engasjert. Og de ble varmt tatt imot av Djupskole-studentene - karakterer på både 11, 12 og 13 var å finne på evalueringsskjemaene i etterkant, på skalaen 1 - 10... D-dag 2 ble ikke så bra som vi trodde den skulle bli. Den ble bedre. Tusen takk Loveleen og Marco - og ikke minst takk Marthe Valle! Marcos samboer (og Spellemannsvinner) Marthe trollbandt sitt publikum med en overraskende opptreden, og ga dagen noen ekstra stjerner. Dette sitatet fra Loveleen kan stå som dekkende for D-dag 2 og ettertankene. Tusen takk. ”Bak alle synlige forskjeller mellom deg og meg, er det noen likheter også. Likheter som behovet for kjærlighet, nærhet, tillit, trygghet, forutsigbarhet, mat, klær, et hjem eller universelle følelser som frykt, glede, sorg, ensomhet eller lengsel. Selv om uttrykksmåten vår er ulik, er behovene og følelsene ofte universelle.”

Se flere bilder her

Passer dette for deg?

Det kjenner du best selv, men på første D-dag hadde vi stor spredning i arbeidsbakgrunn og interessefelter blant deltakerne:

 • Bank (4)
 • Barnehage (6)
 • Barnevern (1)
 • Coaching/konsulenttjenester (2)
 • Fagforening (3)
 • Grafiske tjenester (2)
 • Helse- og omsorgstjenester for barn/unge (4)
 • Helse- og omsorgstjenester for eldre (5)
 • IT (4)
 • Jus (1)
 • Kommunesektor  - ulike virksomheter  (6)
 • Krisesenter (2)
 • Humanitær org (1)
 • Høgskole (1)
 • Musikkskole (3)
 • Opera (2)
 • Psykiatri (1)
 • Reiseliv (1)
 • - - - - m.fl.

D-DAG 1 til 9,3 i snitt!

Nå er alle evalueringsskjemaer gjennomgått og dette var overveldende - 9,3 ble samlet snitt for T-baneførere, omgivelser/stemning, småinnslag og matservering! Fantastisk!! Her følger et par tilbakemeldinger: "For et fantastisk privilegium å sitte på en stol, stille (med åpen gane og polypper)…….. og bare få være i fred til å tenke! Jeg har lest hele PUST boken og er i gang med nr to – Arne Næss! YESS! 
Flott lagt opp – passet meg ypperlig og for min del, kjempedeilig at det ikke ble masse spørsmål og diskusjoner underveis – da var det ro over feltet!" "Jeg trodde jeg hadde kjøpt meg "billett" til en dag, hvor jeg kom til å gapskratte store deler av tida. Det var forsåvidt ikke helt feil. Men det jeg ikke hadde regna med, var hvordan den personlige historien  HC delte med oss, traff meg midt i sentrum av "min egen bagasje". Midt i hjertet. Jeg fikk høre en mann fortelle om hvordan hans store talent og pasjon, hadde kommet i veien for ham, istedet for at det skulle være nøkkelen til alle muligheter. Han var blitt så opptatt. Så opptatt med sitt, med fantasien, alle visjoner, alle prosjekter, at det ikke lenger var så mye tid til overs for de viktigste ting i livet. Han møtte seg selv i døra. Heldigvis fant han tilbake.
Og er det ikke nettop slik for mange av oss. Vi har fått erfare det moderne liv på godt og vondt. Det begynner lyst, lovende og lokkende. Et hav av muligheter. Livsstilen med jobb, jobb, jobb, å realisere seg selv, å fylle alle behov, forventninger og krav til slutt fanget oss.  Alt går i turbofart. Man har en følelse av at man henger på slep, og tenker i sitt stille sinn; stopp verden, jeg vil av.
Djupskolen har et navn som forteller om dypdykk. Sånn sett er man litt forberedt på litt "alvorsprat" også. Men jeg forventa ikke det jeg fikk. Tårene begynte å trille, mer og mer, og i takt med at HC leste fortere og fortere, om alt hva som opptok han, før det ble stille..... og han skjønte.... "

Tusen takk for alle gode og nyttige tilbakemeldinger! Tusen takk, Ole, Dagfinn, Magnar, Inge, Hanne og Marianne - for påfyll, humor, glød, glede og inspirasjon! Tusen takk alle deltagere - for at dere kom, så og delte opplevelsen med oss.

Har dere mer på hjertet etter å ha latt inntrykket synke litt - ta gjerne kontakt på e-post eller telefon. Vi skal jobbe hardt for å oppnå en like god D-dag nr. 2. Velkommen til nye og "gamle" studenter 9. oktober!

dykkersertifikatFULLT HUS FOR PAUS
Dette er moro; første skoledag (10. sept) fyller alle plassene i U9verset :)  Ole Paus (og uskolert rektor HC) får en fantastisk samling T-reisende med i sine tankebaner og vi gleder oss med sitrende spenning. Men det er fortsatt tre mulige åpningsdager for den som vil sikre seg Dykkersertifikatet så ikke nøl med å trykke på Dykkerknappen (nedenfor et sted). Se datoene til høyre.

Les Diip Skuul Njuus III her.

Djupskole-reisende (studenter) som deltar på minst 5 av 8 D-dager kvalifiserer for skolens høyeste – og eneste -  vitnemål: Dykkersertifikat. Det vil bekrefte hvilke tema du har reist i og at du ved Djupskolen, med stor sannsynlighet, har blitt en litt klokere person. Teksten fra presentasjonen: VIRKNINGEN, vil være hva du får på din CV i etterkant :)  

Som Djupskole-student får du også et personlig og litt annerledes skolebevis. Men mest av alt blir du unik: folk må bare skryte av å ha gått så mye høgskole de bare vil – kun en ørliten elite kan skilte med Djupskolen :).

 

 

TOGTRANSPORT

Vi anbefaler alle som har mulighet til å reise hit med toget - vi kan hente deg på Moelv stasjon.

Anbefalt avgang fra Oslo er 0737, Oslo Lufthavn Gardermoen 0805, med ankomst Moelv kl 0928. Returmuligheter som følger:

Avg Moelv: 1533   Ank Gardermoen: 1706   Ank Oslo S: 1734

Avg Moelv: 1642   Ank Gardermoen: 1806   Ank Oslo S: 1834

Avg Moelv: 1737   Ank Gardermoen: 1906   Ank Oslo S: 1934

Avg Moelv: 1834   Ank Gardermoen: 2006   Ank Oslo S: 2034

Avg Moelv: 1942   Ank Gardermoen: 2106   Ank Oslo S: 2134

Avg Moelv: 2040   Ank Gardermoen: 2206   Ank Oslo S: 2234

Avg Moelv: 2139   Ank Gardermoen: 2306   Ank Oslo S: 2334

Det er mange som vil verden godt. Noen er tankefulle - andre joyfulle... Her er et godt eksempel: www.joylivinno

flisatrykkeri logoEn humørfylt skule søke humørfylte partnere.flua på veggen
Trykkeriet vårt ligg på Flisa og æ itte akkurat urbant.
Heller itte som nåån andre. Dom har sjøl to ledere med i Djupskolen
og er fluggua på veggen.

www.flisatrykkeri.no

 

 
MAKEN TIL SKOLEPRESENTASJON HAR KANSKJE INGEN SETT

Vil du virkelig se hva vi egentlig snakker om; last ned en pdf (ca. 6 MB) eller en powerpoint (18MB)
- det er de samme bildene

Dykker HER for pdf - eller DER for ppt
 


Vi kan hente fra hverandre - for andre :)

"Djupskolen er bygd på min personlige tro på at mennesker forandrer mennesker. Vi er hverandres virkning."

Vettuge, modige, rare, gærne, fantasifulle, lekne, morosamme, underfundige, snille, skapende, musiske,
inkluderende, oppløftende - du verden så mange ulike jeg har blitt inspirert av gjennom årene !!!

Så stor tro har jeg at jeg nå starter en egen skole bygd på denne overbevisningen.                                                                                                                             
Første skoleåret kan du møte hele 16 enestående tankevekkere fordelt på 8 D-dager
(D-dag: dag som kan bli et vendepunkt).

facebook.pngOppstart: 10. september 2009.
Bli også med i gruppa Djupskolen på Facebook
DJUPSKOLEN - for deg som vil noe mer.

For deg som står overfor viktige valg videre i jobben, i livet.

Du som har jevnlige, krevende utfordringer.

Du som trenger på fyll, innsikt, retenkning, gjenoppdagelser, glede :)

Du som har tenkt deg litt lenger enn gjennomsnitten.
Du som tror det er mye å hente fra alt og alle og at det beste og meste
ennå kan være ugjort :)      
       HC - uskolert rektorTa dykkeknappen ned
og sjekk om du
er kvalifisert for å bli
tatt opp i Djupskolen
GLEDELIG BESKJED TIL ALLE DE SMÅ: 
Dere får bo i eget Mobilhvileri og kan slappe
av hele dagen mens mor (eller far) får reise
i fred og ro i U9verset:))

Framtida finnes i en krussedull: det meste er helt uforutsigbart - men fantastisk!
Se kamerat Øistein Kristiansens illustrasjoner så skjønne du å je meine....
(illustrasjoner/link laster ned powerpoint fil)


Se også hans hjemmeside krussedull.com og sjekk hans visjon for verden :))


inge.jpg

Inge Eidsvåg
Lektor og forfatter


”Jeg tror på Djupskolen, fordi jeg tror at
Landet for undring og fantasi også ligger
inne i hver enkelt av oss. Djupskolen vil
vise oss veier til dette landet. ”
Magne.png

Magnar Kleiven
Lege og begeistringskunstner


”Jeg går for Djupskolen fordi den
begynner der andre slutter og sender
oss rett inn den fremtiden noen håper
på og vi tror på. 

Jeg går for Djupskolen fordi vi kan ta
fantasier, lekenhet, raushet, kjærlighet
og dagdrømmer og den gode galskap
på dypeste alvor  ”